6-tajame Skulptūros ir vitražo centro Meno festivalyje – kalbantys akmenys

Liepos 20 d. Skulptūros ir vitražo centras kviečia į jau šeštąjį Meno festivalį! Festivalio programoje lankytojų lauks atviros centro rezidentų studijos, parodos, ekskursijos, įvairūs meniniai užsiėmimai bei muzikos scena su gyvais pasirodymais.

Šių metų Meno festivalio tema – „Akmens perspektyvos“

Jau šeštąjį kartą organizuojamas Skulptūros ir vitražo centro Meno festivalis išsiskiria nuo praėjusių pristatydamas festivalį vienijančią temą „Akmens perspektyvos“. Liepos 20 d. vyksiantis Meno festivalis kvies pažinti akmenį kaip materiją ir pažvelgti į ją iš įvairių požiūrio kampų – geologinės, archajinės, meninės ir t.t. Festivalio metu bus pristatomos su akmens tematika susijusios parodos, performansai, video darbai bei paskaitos. Festivalis taip pat išlaiko pagrindinį savo tikslą – supažindinti festivalio svečius su Skulptūros ir vitražo centru, jo istorija bei čia reziduojančiais menininkais. Festivalio dalyviai galės įsitraukti į dviejų rūšių ekskursijas – orientuotą į Skulptūros ir vitražo centro istoriją arba vedančią pro parodas ir atviras menininkų studijas, pristatant dabartinius jų kūrybinius procesus.

Meno festivalio metu bus pristatomas parodų ciklas: SIVC rezidentų skulptūrų paroda (kuratorius – Vidas Simanavičius), akmens apdirbimo įrankių ir įnagių paroda kurią lydės interaktyvi paskaita apie jų naudojimo ypatumus (kuratorius – Daumantas Kučas), bei gegužės mėn. vykusių edukacinių dirbtuvių metu sukurtų akmens kūrinių – mėgėjų meno paroda (kuratorė – Aušra Jasiukevičiūtė). Festivalyje taip pat laukia Simono Kuliešiaus tapybos darbų pristatymas, Ievos Juršėnaitės prisistatymas Indrės Ercmonaitės kuruojamoje mini galerijoje „Neverk“, Gintaro Mikolaičio akmeninių skulptūrų paroda „Džiazas ir akmuo“ galerijoje „Si-V centre“ bei video filmais apie akmens meistrą Alvydą Balčiauskį. Lankytojų lauks ekskursijos, interaktyvios paskaitos ir užsiėmimai: geologės Olgos Deminos ekskursija po akmenyną ir pasakojimas apie akmens pasaulį, titnago skaldymas su skulptoriumi Algimantu Kensminu, žaidimas-performansas „Trišalis futbolas“ ir be abejo ekskursijos po menininkų studijas ir parodas. Vizualiuosius menus festivalyje papildys muzikos scena bei ten organizuojami Lietuvos grupių ir DJ pasirodymai, na ir be abejo, festivalį tradiciškai vainikuos Martyno Maziliausko kurta ugnies skulptūra.

Parodose prisistatys ir savo studijas atvers žinomi Lietuvos menininkai

Skulptūros ir vitražo centre šiuo metu reziduoja per 30 puikiai žinomų Lietuvos menininkų, kurių darbai atsidurs eksponuojamose parodose, o taip pat su autoriais bus galima artimiau pabendrauti aplankant jų atviras studijas. Festivalyje prisistatys skulptoriai ir dailininkai: Vaida Andrašiūnaitė, Jonas Aničas, Ervinas Blažys, Jonas Čepas, Indrė Ercmonaitė, Liutauras Griežė, Aušra Jasiukevičiūtė, Mindaugas Junčys, Tauras Kensminas, Daumantas Kučas, Simonas Kuliešis, Žilvinas Landzbergas, Gintaras Mikolaitis, Kęstutis Musteikis, Mykolas Sauka, Vida Sevrukienė, Vidas Simanavičius, Mindaugas Šnipas, Justina Tarasovaitė, Rytis Urbanskas, Asta Vasiliauskaitė, Kazys Venclovas, Marius Zavadskis; taip pat vitražistai ir stiklo menininkai: Saulius Ercmonas, Edita Utarienė.

Festivalio muzikos scenoje – gyvi atlikėjų, grupių ir DJ pasirodymai

Meno festivalio metu pagrindinėje muzikos scenoje gyvai pasirodys Studio Maruko, Mielos Merginos,, Kanalizacija; plokšteles suks DJ Paul Sadness ir Dj Noruišis. O pievoje savo programą transliuos festivalio partneriai – Radio Vilnius.

Meno festivalis vyks liepos 20 d. Skulptūros ir vitražo centre (Dariaus ir Girėno g. 25, Vilnius). Festivalio pradžia 12 val. Įėjimas atviras ir nemokamas.

Festivalį organizuoja: Lietuvos dailininkų sąjungos Skulptūros ir vitražo centras

Finansuoja: Lietuvos kultūros taryba

Partneriai: Lietuvos dailininkų sąjunga, UAB „Mesta“, „Faktura Studio“, „Elektroplazma“, „Piksel“, „Radio Vilnius“

Festivalio programa: https://www.sivc.lt/meno-festivalis-2024