Elegantiškas Twin Dive rokenrolas ir jo remiksai

Prieš pusantrų metų į Lietuvos muzikos sceną įsiveržė naujas pavadinimas Twin Dive ir klausytojai ėmė savanoriškai eiti “Vorele”. Pirmas mūsų gyvas susitikimas su grupe įvyko muzikos inkubatoriuje “Novus”, kur trio tarp pradedančiųjų išsiskyrė savo amžiumi, patirtimi ir gerokai brandesniu turiniu. Nors Lietuvoje šį pavadinimą išgirdome pirmą kartą, iš tikrųjų Robertas Jancevičius Twin Dive įkūrė dar gyvendamas Danijoje.

2022-aisiais išleistas debiutinis grupės albumas “Lavish Material”, kolektyvas pasirodė festivalyje “SPOT” festivalyje ir kituose renginiuose Danijoje, savo vaizdo klipą pristatė “Øst For Paradis” kino teatre Aarhuse, koncertavo ir Londone. Vienas įsimintiniausių pasirodymų – pavasarį vykęs protesto prieš karą Ukrainoje koncertas šalia Rusijos ambasados, Kopenhagoje. Karas Ukrainoje – artima ir skaudi tema ukrainietiškų šaknų turinčiam grupės vokalistui.

Be bosisto ir vokalisto Roberto, lietuviškoje grupės reinkarnacijoje groja Eglė (būgnai) ir Jonathan (gitara). Twin Dive jau spėjo pasižymėti Lietuvos alternatyvioje scenoje: po debiuto „Novus“, jie pasirodė „Loftas Fest“, apšildė ba. “Juodoje Palangoje”.

2024 metų rudenį trijulė ketina išleisti savo debiutinį albumą. Nekantrūs “Partyzanai”, nenorėdami laukti albumo, nusprendė sujungti roko ir elektronikos scenas bei išleisti remiksų EP, kuriame grupės singlus „Vorele“ ir “Materija” interpretavo ir šokių aikštelėms pritaikė Jaroška, Dannie Fade ir 5ZYL. Rezultatą gali patikrinti pirmojoje leidinio pristatymo turo stotelėje Klaipėdoje.

Twin Dive – gana nauja grupė, tačiau joje groja patyrę muzikantai. Papasakok, kaip atėjot į muziką ir ką joje veikėt iki Twin Dive? Kiek žinau, Twin Dive įkūrei Danijoje ir ten gana sėkmingai grojai, tačiau vėliau nusprendei grįžti į Lietuvą… 

Visi trys esam groję muziką nuo jaunystės/vaikystės, tačiau kiekvienas skirtingose grupėse ir šalyse. Eglė kadaise buvo grupės Zimbabwe būgnininke, Jonathanas turėjo grupę Prancūzijoje, o aš tuo metu augau ir kūriau Danijoje. Po penkiolikos metų užsienyje nusprendžiau grįžti į tėvynę – labai jau mane traukė Vilnius – ir subūriau minėtus muzikantus, su kuriais aptarę visokiausius galimus naujus grupės pavadinimus, nusprendėm pasilikti labai puikiai skambantį Twin Dive.

Kaip susipažinote ir supratote, kad tarp jūsų yra jungiantis bendras vardiklis

Su Egle kadaise, seniai seniai, kai man buvo 17-ka, o jai – 19-ka, dirbom call-centre, kur ir susipažinom. Iš tikrųjų ji ir atvedė mane į punk/rock muzikos sceną, todėl grįžęs drąsiai jai paskambinau – juk pati viską lyg ir pradėjo. Jonathaną radau per skelbimą – turim tokią gan efektingą feisbuko grupę “Muzikantų brolija ir seserija”. Susitikom papietaut, pagrojom ir prilipo.

Twin Dive vadinama elegantiško pankroko grupe. Kada tiesiog maištingas rokas virsta sprogstančiu pankroku?

Visaip mus vadino ir visaip buvom pasivadinę. Charizmatišku, elegantišku ir sportišku roku – leidžiam sau visaip paeksperimentuot, kaip ir su žanro apibrėžimais, kurie, tiesą pasakius, galiausiai mažai ką nulemia. Man tai, ką mes darom, širdyje visada bus rokenrolas ir tiek.

30% pelno nuo debiutinio albumo „Lavish Material“ pardavimų skirti finansuoti muzikiniam Zaporižios vaikų lavinimui. Tikslas – labai geras ir skambus, bet kaip tai atrodė realybėje? 

Realybėje atrodė taip, kad pavyko parduoti vos virš 50 egzempliorių, kas buvo apie 1000 eur, kurie visi atiteko Ukrainos vaikams. Aš nuo karo pradžios buvau Zaporižėje 3 kartus ir esu ten įsteigęs fondą, kuris iki šiol organizuoja užklasines veiklas apie 50-čiai vaikų iš nepasiturinčių/karo paveiktų šeimų. Jie mokosi muzikos, anglų, kovos menų ir gauna bei sužino daugiau apie psichologinę pagalbą. Visą šitą veiklą nuo pat karo pradžios iki dabar finansuoju pats su kažkiek pagalbos iš draugų – apie 500 eurų per mėnesį. Taigi albumo pardavimai kažkiek prisidėjo, bet nežymiai.  Daugiau apie fondą galima sužinoti čia https://www.krylatiua.org arba instagrame @krylatifond .

Pirmąjį naujos sudėties Twin Dive kūrinį “Vorele” įkvėpė muay thai treniruotės, ta pačia tematika buvo nufilmuotas ir klipas. Ar patys užsiimate šiuo kovos menu?

Taip, muay thai pradėjau lankyti dar prieš dešimtmetį. Vos grįžęs į Lietuvą pirmiausia susiradau salę, dabar tapusia mano antraisiais namais. Treniruočių pradžioje, per apšilimą, bėgiojame aplinkui ringą vorele ir darom visokius pratimus – būtent tai ir įkvėpė priedainį, na, o posmai atsirado jau išsivyniojus dainos tematikai. Kiti grupės nariai nekovoja, bet sportuoja ir sporto svarbą supranta – be jo taipogi negali gyvent. Judėt yra iš tikro svarbu, dėl to visi sutariam.

Sakote, rokenrolas ir muay thai turi tarpusavyje daugiau bendro, nei galbūt atrodytų iš pirmo žvilgsnio – abu yra menai, leidžiantys pažinti save ir nugalėti savo silpnybes. Kokių silpnybių turėjo ir kaip su jomis kovojo Twin Dive savo karjeros pradžioje?

Karjeros pradžioje dažniausiai kamuoja kažkoks nepasitikėjimas savimi, negebėjimas atitolti nuo savo ego, dėl to, manau, pradžios dažnai ilgokai ir užtrunka. Bet ir šiandien nėra taip, kad mes dieną naktį jaučiamės visagaliai dievai, silpnybės vis dar aplanko, tuo tarpu tinginystę, vieną kitą baimę, na ir žinoma, tą patį ego reikia išlaikyt savo vietoj. Nors pastarasis jau kelia mažiau iššūkių – visa tai sportas, ir ypač kovos menai, efektingai pastato į vietą .

Kokie kiti jūsų įkvėpimo šaltiniai? Kokios temos jus labiausiai kabina?

Daugiausia įkvėpimo ateina iš muzikos, juk ten viskas ir prasidėjo. Be to, visada yra kažkokie širdžiai artimi motyvai ar įtaką darantys įvykiai, įsipinantys į kūrybos procesą. Aš visada mėgau stebėti žmones ir aplinką, apie tai dažniausiai ir rašau. Turim dainų apie viską – nuo meilės ir afterių, muay thai, narcisizmo iki karo Ukrainoje ir smurto prieš moteris.

Kalbant rinkodaros terminais, koks galėtų būti jūsų USP (Unique Selling Point)?

Tai būtų mūsų bendras artist DNA. Mūsų netenkina tik gerai skambėti, atrodyti ar turėt ką pasakyt. Sakyčiau, derinys, kurį turime tik mes, kaip labai skirtingi ir spalvingi žmonės, susibūrę į grupę, kurį parašo vienų geriausių rokenrolo gabalų.

Kas jus labiausiai užknisa ir kas labiausiai patinka vietinėje scenoje?

Mūsų scena yra tikrai gausi labai ryškiomis ir charizmatiškomis vyrų personomis. Ir ko pasigendu, tai jų, kaip matomų asmenybių, platformų išnaudojimo jautrioms temoms pagarsinti.

Viena tokių temų – smurtas prieš moteris. Nors pasekmės jau įvykusios, prevenciškai apie tai kalbėti tikrai reiktų. Mano suvokimu, tai yra be galo svarbi problema, kurią atspindi pasikartojanti statistika ir kurią pakeisti privalom mes – vyriškos lyties atstovai.

Labiausiai patinka tai, kad įvairovės ir talento stokos pas mus tikrai nebėra. Mes nesame didelė šalis, bet mūsų atlikėjų lygis iš tikro aukštas, ypač – tarp jaunimo. O smagiausia, kad visa tai gaunasi kažkaip natūraliai, tas aukštas lygis laikui bėgant patapo kaip ir pagrindu.

Remiksu EP – savotiškas dialogas tarp roko ir šokių muzikos scenų. Kodėl pasirašėte šiai avantiūrai?

Ši avantiūra, kaip joms būdinga, prasidėjo netyčia. Mūsų draugas gerb. p. Deividas Jaroška aptiko mūsų pirmą singlą “Vorele” ir išreiškė norą padaryti jam remiksą. Patys nevengiam reivų ir mėgstam elektroninę muziką, o išgirdę rezultatą, išvydom visai naują pasaulį, kuriame iki šiol dalyvauti neteko. Tas pasaulis mums labai patiko. Tada atsirado “Partyzanai” su Mantu, Dannie Fade ir 5ZYL, kurie ir yra viso šito EP kaltininkai. Mums tiesiog yra didžiausia garbė, kad buvom pripažinti šitos chebros, kurioje vėlgi atsispindi tas labai aukštas Lietuvos scenos lygis, apie kurį kalbėjau anksčiau.

Kokie artimiausi grupės planai?

Dabar leidžiam remiksų EP ir grojam pristatymo koncertą Klaipėdoje klube “TEMA” liepos 12 d. – labai visus kviečiam. Rugpjūtį išleisim naują singlą pavadinimu “Matau Tave” su labai puošniu klipu, kuriame kartu su mumis dainuoja jums visiems žinoma ir mums labai artima Erica Jennings. Rugsėjo 3 d. kviečiame visus į “Vasaros Terasą” Vilniuje, na, o spalio pabaigoje laukit albumo, kuris neabejotinai įsirašys kaip vienas ryškiausių į jau labai ryškią Lietuvos rokenrolo sceną.

Internete:

instagram.com/twindive

facebook.com/twindiveband

youtube.com/c/twindive