OPEN SODAS: šventinė ceremonija, parodos, atviros menininkų studijos ir muzikinė programa su želė gabaliukais

Liepos 18 d., ketvirtadienį, nuo 18 val. kultūros komplekse SODAS 2123 (Vitebsko g. 21-23, Vilnius) vyks nemokamų renginių programa OPEN SODAS: ŠVENTĖS. Patirti ir apmąstyti švenčių fenomeną kvies SODAS 2123 rezidentės rengiama skandinaviškos šventės ceremonija, parodos, atviros menininkų studijos, knygos aptarimas ir gausi muzikinė programa.

Midsommerblot ceremonija su menininke Kirsty Kross

18-22 val. SODAS 2123 kiemelyje vyks švenčių rezidencijos programos dalyvės, australų menininkės Kirsty Kross rengiama Midsommerblot ceremonija. Blots šventės senovės Skandinavijoje vyko tūkstančius metų. Jos metu dievams padėkoti ir sėkmei prišaukti buvo aukojama apeiginė auka, dažniausiai arklys. Šiuo metu Norvegijoje gyvenanti menininkė nuo 2020 m. pradėjo atkurti Blot šventes. Kirsty rengiami susibūrimai – tai eksperimentai, žymintys sezoninius ritmus, juose atmetamas ekstremizmas, nacionalizmas, vikingų inscenizacijos ir, žinoma, tikrasis žudymas.. Naujai kuriamose ceremonijose menininkė žaidžia improvizacija, vaizduote bei eksperimentuoja, kaip išreikšti kolektyvinius dvasingumo, vilties ir bendrumo poreikius dabartiniame laike.

Žmonių ir augalų santykiai grupinėje parodoje „Šaknys ir laidai“

18-21 val. SODAS 2123 kultūros komplekse įsikūrusi galerija „Atletika“ kvies pamatyti grupinę Lietuvos ir užsienio kūrėjų parodą „Šaknys ir laidai“. Nuo dirbtinio intelekto sistemų, analizuojančių augalų elgesį, iki biohibridinių instaliacijų, atskleidžiančių jų jutiminius gebėjimus, – ekpozicijoje pristatomi eksperimentiniai meno kūriniai, kuriais žaismingai tyrinėjami galimi žmonių ir augalų santykiai. Užuot siekę išnaudoti technologijas produktyvumui, šie kūriniai mažina atotrūkį tarp žmonių ir augalų pasaulių, atskleisdami paslėptą dimensiją. Parodoje pristatomi Merle Bergers, Marios Castellanos, Mindaugo Gapševičiaus, Lerin/Hystad, Špelos Petrič kūriniai, parodos kuratorė – Katažyna Jankovska.

Dirbtuvių parodoje – saulės energija veikiantys buities prietaisai

18-21 val. SODAS 2123 projektų erdvė drauge su „Architektūros fondu“ ir kolektyvu „inter–“ kvies pamatyti praėjusią savaitę vykusių SAULĖS LABORATORIJOS dirbtuvių rezultatus. Jų dalyviams buities prietaisai (dušai, plaukų džiovintuvai, kavos aparatų ir net orkaitės) tapo aikštele kūrybiniams eksperimentams. Saulės laboratorijoje sukurtos tvarios alternatyvos kviečia atkreipti dėmesį į priklausomybę nuo įprastinių energijos šaltinių ir leidžia į kasdienius buitinius ritualus ir namų ruošą pažvelgti kitaip.

Atviros menininkų studijos

Nuo 18 val. tradiciškai OPEN SODAS metu į studijas pakvies kultūros komplekse reziduojantys menininkai ir organizacijos. Studijų duris atvers: Volungė, Ieva Rojūtė, Aldona Majakovaitė, Asta Ostrovskaja Ariel Ink drauge su Gaile Pranckūnaite, studija „Tymes“, Aistė Laisvė Viršulytė ir Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga kartu su kultūros komplekso SODAS 2123 komanda.

Pirties seansai

Nuo 18 val. SODAS 2123 kiemelyje susipažinti pakvies „YAUYA“ pirtis. Yauya – tai pirtelė iš medinių rąstų. Tokia, kokias statydavo proseneliai. Šiuolaikinis pirties dizainas interpretuoja tradicinį: plati sėdimoji platforma suteikia komfortą, kartu nukreipdama dalyvio dėmesį į tikrąją pirties širdį – malkomis kūrenamą krosnį. 19-21 val. vyks pirties seansai, kurių dalyviams reikia turėti rankšluostį, maudymosi aprangą ir šlepetes. Registracija – nuo 18 val., seanso kaina – 5 eurai.

Bendruomenės daržas kvies permąstyti mūsų požiūrį į ekologinę krizę

20 val. SODAS 2123 bendruomenės daržas „Daržas2123“ pakvies į neįprastą šurmulį daržo pievutėje. Joje įvyks Charles Eisensteino knygos „Klimatas: naujasis pasakojimas“ (Leidykla „Hubris “) aptarimas su vertėja ir knygos vertimo į lietuvių kalbą iniciatore Viktorija Damerell.

Knygoje autorius siūlo mūsų civilizacijai kitokį požiūrį į klimato kaitą ir samprotauja, kas nutiktų, jei į ekologinę krizę pažvelgtume ne per kaltę, savigraužą, racionalius skaičiavimus ar grasinimus pasaulio pabaiga, o per meilės prizmę – bendrumo, o ne atskirties pasakojimą.

Muzikinė programa

OPEN SODAS renginių metu nuo 18.30 val. SODAS 2123 kiemelyje ir bare „Estafetė“ šventinę atmosferą kurs hillie billie (dj), Jonas Narbutas, kurio muzikos skambesius papildys Beatričės Mockevičiūtės ir Ignės Narbutaitės sodo želė desertai, Jonas Lapinas (live), Visvaldas Morkevičius (dj) ir Žygimantas Kudirka (dj).

OPEN SODAS: ŠVENTĖS programa ir daugiau informacijos čia

Kultūros kompleksas SODAS 2123 (Vitebsko g. 21/23, Vilnius) – tai Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos (LTMKS) inicijuojama bei kuruojama bendruomeniškumo ir savivaldos principais veikianti visuomenei atvira erdvė.

Renginį organizuoja SODAS 2123 kartu su Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga.

LTMKS veiklas finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.