Skamba skamba OFF 2024

Rugpjūčio pradžia jau keliolika metų reiškia kelionę į Lenkijos pietus, UNESCO muzikos miestą Katovicus, kur šiemet 17-ąjį kartą vyks puikiai kuruojamas muzikos festivalis “OFF”. Galima prikaišioti, kad pastarųjų metų vardai ne tokie skambūs kaip anksčiau, bet kasmet iš Silezijos išsiveži bent keletą muzikos istorijos spragų užpildymų ir šviežių atradimų. Ypač smagu užtikti kokį atlikėją before it was cool, kaip buvo, tarkim, su Idles 2017-aisiais.  Neabejotinai, tai bus ir šiemet. Hedlaineriais festivalis skelbia: Grace Jones, The Blaze, Future Islands, Sevdaliza, Vilniuje keliskart matytą Baxter Dury ir kitus. Bet mažesniu šriftu, kaip visada, įrašyti tie, kurie “Ore” domina labiausiai: karjeros pradžioje “Satta Outside” grojęs Mount Kimbie, “RadioVilnius” playlisto herojai Bar Italia ir Glass Beams, John Maus, Hotline TNT, Maruja, kažkada “Primaveroje” sutikti Les Savy Fav, Model/Actriz, a.a. “Devilstone” linksminę Brutus ir tie, kurių dar net negirdėjom. Bene pirmą kartą pasirodys ir Baltijos pakrantės atstovai – neo-zombie-post-folk duetas Puuluup iš Estijos.

Likus dviems savaitėms bilietai kainuoja ~137 eurus. Early birds’ai kainavo bent trečdaliu mažiau. Lietuvoje tiek kainuoja keletas gerų solinių koncertų, Katovicuose per savaitgalį jų gali išgirsti gerokai daugiau.

Šią gurmanišką nuotykingų garsų puotą atradome dar 2008-aisiais. Keliais metais anksčiau lenkiškasis mamontovas Artur Rojek, savo laiku grojęs grupėje Myslovitz, sugalvojo organizuoti festivalį savo gimtajame mieste Myslovicuose. Amžiaus pradžia nebuvo gera muzikai Lenkijoje. Radijo stotys atrado formatus ir nutolo nuo įdomios muzikos, o įdomios grupės retai pasiekdavo Rytų Europą. Renginio įkūrėjas ir meno vadovas pasakoja: “Festivalis “OFF” gimė iš mano svajonių ir aistros dalintis muzika. Norėjau sukurti tokį renginį, kuris pirmą kartą Lenkijoje suburtų muzikos mylėtojus ir artistus iš visų pasaulio kampelių. Norėjau daryti dalykus, kurių niekas nedarė. Žanrų maišymas, netikėti šuoliai tarp stilių ir laikmečių? Padaryta. Laužyti muzikines formas ir nurodyti tendencijas? Žinoma, mes tai darome. Atvežti inovatyvius, tačiau Lenkijoje beveik nežinomus atlikėjus ir suteikti jiems pagrindinę festivalio sceną? Tai mūsų duona ir sviestas.”

“Šviežio oro gurkšnis, modernumas ir platūs horizontai: šis renginys griauna stereotipus, kad Silezija yra kultūros kapinės“ 2007-aisiais rašė nacionalinis dienraštis “Rzeczpospolita”. “OFF” iki šiol yra eklektiškiausias muzikos festivalis Lenkijoje. Be daugybės vietinių apdovanojimų, renginys buvo pripažintas geriausių vidutinio dydžio festivaliu prestižiniuose “European Festival Award” apdovanojimuose. Žurnalas “Time” buvo įtraukęs “OFF’ą” tarp 14 įdomiausių, o “The Guardian” išrinko jį į Europos festivalių top 10.