SODAS 2123 prasideda kūrybinės dirbtuvės “Saulės laboratorija”

Šią savaitę, liepos 9–13 d. kultūros komplekso SODAS 2123 erdvėse prasideda kūrybinės dirbtuvės – SAULĖS LABORATORIJA. Jųprogramoje ne tik edukacinės ir kūrybinės veiklos dalyviams, bet ir vieša renginių programa, atvira kiekvienam besidominčiam.

Pasitelkdami spekuliatyvaus dizaino prieigą, SAULĖS LABORATORIJOS dalyviai visą savaitę nagrinės namų erdvėse atliekamus kasdienius darbus ir ritualus, kuriančius namų jausmą. Kūrybinės laboratorijos fokuse – tiesioginio saulės energijos panaudojimo mūsų kasdienėje aplinkoje galimybės.

SAULĖS LABORATORIJOS dirbtuvėse namų aplinka ir buities prietaisai – nuo dušų ir plaukų džiovintuvų iki kavos aparatų ir orkaičių – taps aikštele kūrybiniams eksperimentams. Mokydamiesi ir taikydami optikos žinias, dalyviai tyrinės ir tobulins buities objektus bei praktikas. Kaip praustis karštu dušu, džiovintis plaukus, virti kavą, kepti duoną ar atlikti kitus buities darbus bei ritualus atspindint, koncentruojant, absorbuojant ir konvertuojant tiesioginę saulės šviesą?

Įprastų daiktų perdarymas, siekiant kitaip gauti energijos buityje, paskatins kritiškai mąstyti apie mūsų priklausomybę nuo įprastinių energijos šaltinių. Kūrybinėje laboratorijoje bus siūloma diskutuoti apie tvarias alternatyvas, kurios leis atsižvelgti į kasdienius buitinius ritualus ir namų ruošą.

Vieša renginių programa

Dirbtuvėse dalyvauja atviro kvietimo metu atrinkti dalyviai. Jie užsiėmimuose gilinsis į saulės energijos, reprodukcinio darbo ir performatyvaus dizaino temas. Kartu bus vystomos kūrybinės idėjos, atliekami eksperimentai, diskutuojama ir įgyvendinami prototipai.

Dalis SAULĖS LABORATORIJOS renginių yra atviri visiems. Antradienį 14 val. visi susidomėję kviečiami į tyrėjos Živilės Mantrimaitės, dirbančios atsinaujinančios energetikos ir antropologijos srityse, paskaitą. Ji pristatys, kaip mūsų kasdienybės ritualai formuojami energijos gamybos ir vartojimo struktūrų. Tyrėja taip pat kvies diskutuoti apie galimą atsinaujinančios energetikos įtaką, siekiant socialiai teisingesnio reprodukcinio darbo organizavimo praktikų.

Ketvirtadienio vakare, 21.30 val., SAULĖS LABORATORIJOS organizatoriai kartu su „Meno Avilio“ komanda miestiečius kvies po Liubarto tiltu į programos „Gilios Upės Tyliai Plaukia“ specialų kino seansą. Renginyje laboratorijos vedėjai pasidalins dirbtuvių pirmaisiais bandymais bei pristatys Jindřich Polák mokslinės fantastikos filmą Ikarie XB1“, kuriame pasakojama apie nuotykių ir kasdienybės rūpesčių kupiną kelionę į saulės sistemai artimiausią Kentauro alfa sistemą ir joje esančias egzoplanetas.

Penktadienį 17.00 val. SAULĖS LABORATORIJA kvies plačiau susipažinti su maisto ir performatyvaus dizaino subtilybėmis. Gastronomijos ir dizaino srityse dirbantis Tauras Stalnionis pasidalins savo kūrybiniais tyrimais, vystytais skirtinguose Europos ir Azijos šalių kontekstuose, bei atkreips dėmesį į technologijų ir energijos įtaką maisto kultūroms.

Šeštadienį nuo 15 val. SAULĖS LABORATORIJA kviečia į baigiamąjį renginį, kurio metu lankytojai susipažins su visu kūrybinių laboratorijos procesu ir rezultatais. Renginio metu dalyviai galės plačiau sužinoti apie dirbtuvių vedėjų „inter–“ kolektyvo praktiką, pamatyti ir išbandyti dirbtuvių dalyvių sukurtus saulės įrenginius, pasivaišinti specialiai renginiui sukurtais saulės delikatesais.

Su dirbtuvių rezultatais bus galima susipažinti ir vėliau visą mėnesį truksiančioje parodoje. Iki rugpjūčio 11 d. SODAS 2123 projektų erdvėje bus eksponuojama dirbtuvių laboratorijos dokumentacija ir dalyvių sukurti objektai.

SAULĖS LABORATORIJOS dirbtuves veda Nicolas König, Lewis Horkulak, Ansgar Stadler iš tarptautinio architektūros kolektyvo „inter-“ bei Martynas Germanavičius ir Justinas Dūdėnas iš „Architektūros fondo“.

Projekto kuratoriai: Martynas Germanavičius, Justinas Dūdėnas.

SAULĖS LABORATORIJA yra Architektūros fondo, SODAS 2123, Vilniaus dailės akademijos ir kolektyvo „inter–“ organizuojamos kūrybinės dirbtuvės. Dirbtuvės yra europinės architektūros platformos LINA, kurią bendrai finansuoja Europos Sąjunga, programos dalis.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.