Vilniuje atveriama nauja bendruomenės ir miestiečių renginiams skirta erdvė – „Krosnies paviljonas“

Liepos 26–27 dienomis kultūros komplekse SODAS 2123, Rasų kolonijos kvartale, Vitebsko ir Drujos gatvių sankirtoje atveriama nauja bendruomenės, miestiečių renginiams skirta erdvė „Krosnies paviljonas“.

Susibūrimas prie ugnies – sena tradicija, kurianti šilumą, apsaugą ir vienybės jausmą. Daugelyje kultūrų ugnis siejama su pasakojimais, ritualais ir bendruomenės susitelkimu, lietuvių tradicijoje krosnis buvo namo „šerdis / širdis“. Valgio gaminimas lauke, laužas, krosnys ar jų šiuolaikiniai atitikmenys tebėra itin svarbūs bendruomenės sambūrių elementai. Tad kurdami „Krosnies paviljoną“ menininkai siekia atkurti tokią archajišką ir pirmapradę erdvę, subursiančią žmones prie ugnies ir tapsiančia vieta dalytis istorijomis, puoselėti gilų bendruomenės narių ryšio jausmą.

„Krosnies paviljonas“ – tai interaktyvi architektūrinė skulptūra, bendruomenių susibūrimams, edukacijai, renginiams ir kitoms veikloms skirtas viešas objektas. Dualus autorinis kūrinys įgyvendinamas bendradarbiaujant tarpdisciplininio meno kūrėjai Kamilei Krasauskaitei ir architektams Onai Lozuraitytei bei Petrui Išorai. Objektas organiškai sujungia kūrėjų idėjas, funcionalumą ir aplinką – veikiančią krosnį bei architektų sukurtą ją gaubiantį paviljoną ir erdvę, prie kurios jis pritaikytas. Menininkės ir architektų Vilniaus miesto savivaldybės programai „Kuriu Vilnių“ pasiūlytas projektas jautriai atliepia šalia įsikūrusių bendruomenių poreikius, formuoja naują traukos tašką mieste ir įveiklina viešą erdvę.

„Krosnies paviljono“ įkurtuvėms rengiama turininga K. Krasauskaitės kuruojama viešų renginių programa, kuri tęsis visą vasarą ir rudenį. Tikimasi, kad „Krosnies paviljonas“ taps unikaliu Vilniaus miesto tašku, jungiančiu maisto kultūrą, tarpdisciplininį meną ir bendruomenių poreikius, pasiūlys alternatyvą prasmingam laisvalaikio leidimui lauke ir virs jaukiu prieglobsčiu bendruomenių bei kultūros lauko veikėjų inicijuotiems renginiams ir susibūrimams.

Liepos 26 d. nuo 18 val. „Krosnies paviljoną“ padės įkurti ir pirmą duonos kepalą iškeps menininkas Anrej Polukord, o programą tęs Café Müller (Tauras Stalnionis) ir Živilės Mantrimaitės performatyvi vakarienė.
Po pirmosios ugnies įkūrimo, liepos 27 d., 16 val. menininkas Robertas Narkus lankytojus pakvies į performatyvų pikniką.

„Krosnies paviljono“ įkurtuvių programą lydės „Radio Vilnius“ garsai.

Įkurtuvių renginiai nemokami ir atviri visiems.

„Krosnies paviljono“ autoriai: Kamilė Krasauskaitė, Ona Lozuraitytė, Petras Išora
Architektai: Ona Lozuraitytė, Petras Išora
Krosnies kūrėja ir programos kuratorė: Kamilė Krasauskaitė
Krosnininkas: Vytautas Kazimieras Narbutas
Projekto vadovė: Vitalija Jasaitė

Prodiuserės: Vitalija Jasaitė, Danutė Gambickaitė
Krosnies produkcijos koordinatorė: Eglė Kliučinskaitė
Asistuojantis architektas: Gabrielius Dovydėnas
Renginių programos koordinatorės: Neda Rimaitė, Gabrielė Voidė
Muzikinės programos koordinatorius: Benas Trakimas
Komunikacijos koordinatorė: Gustė Grigaliūtė
Grafinio dizaino kūrėjas: Tauras Stalnionis
Vertėja ir kalbos redaktorė: Alexandra Bondarev

Organizatorius: kultūros kompleksas SODAS 2123

Ačiū: Ievai Bagdonaitei, Jurgiui Paškevičiui, Virginijui Šakaliui, Martynui Mockevičiui, UAB „Emadas“

Rėmėjai: Vilniaus miesto savivaldybė, Lietuvos kultūros taryba, Oreivystės centras Ballooning.lt, Raudonos plytos