Deniso Kolomyckio paroda „Femina“ Jonavos kultūros centre

Nuo rugpjūčio 29 d. Jonavos kultūros centre pradeda veikti personalinė Deniso Kolomyckio paroda „Femina“.

Denisas Kolomyckis yra aktorius ir tarpdisciplininio meno – instaliacijų, performansų, tapybos ir fotografijos – kūrėjas. Menininko darbuose vyrauja žmogaus teisių temos ir socialinė kritika, kurios dažnai yra susijusios su aplinkos realijomis ir politika. Derindamas asmeninę patirtį su platesnėmis sociokultūrinėmis problemomis, Denisas Kolomyckis pasiekia universalią meninę išraišką, lengvai pasiduodančią žiūrovo interpretacijai. Analizuojamos sudėtingos temos dažnai pateikiamos žaismingai, be pretenzijų įtikti konceptualiam ar formos kanonui. Gebėjimas jungti ne tik skirtingas dailės disciplinas, bet taip pat ir šokio bei teatro patirtį, suteikia menininko kūriniams išskirtinės plastikos.

Parodoje Denisas Kolomyckis pristatys savo darbų seriją „Femina“, nagrinėjančią lyčių tapatybės, moteriškumo ir socialinių stereotipų temas. Keičiantis normoms ir nenutrūkstant šiuolaikinės visuomenės lyties politikos ir socialiniams judėjimams, ši tema išlieka itin aktuali. Denisas Kolomyckis parodoje analizuoja kaip įvairūs lyčių stereotipai gali formuoti, riboti ar net žlugdyti asmeninės tapatybės vystymąsi bei atkreipia dėmesį į su tuo susijusius lyčių lygybės ir teisingumo klausimus. Menininkas visa tai atskleidžia naudodamas ant sunkios armatūros rėmų ištemtas, tarpusavyje susiūtas moteriškas pėdkelnes. Iš pažiūros trapus nailonas atlaiko įtampą, kurios dėka daugiasluoksniai junginiai primena žmogaus odą ir asociatyviai susidariusias įvairias kūno dalis. Įtaigiuose ir provokuojančiuose kūriniuose vizualiai nagrinėjama kaip socialinės normos formuoja mūsų suvokimą apie lytį. Ekspozicija padeda sukurti refleksyvią erdvę, kurioje galima susidurti su savo pačių išankstiniais nusistatymais ir socialiniais konstruktais. Tokiu būdu Deniso Kolomyckio paroda tampa ne tik meninę išraiška, bet ir socialine kritika, kviečiančia žiūrovus aktyviai dalyvauti diskusijose apie lyčių tapatybę ir teisingumą.

Denisas Kolomyckis (g. 1992) baigė mokslus Šokio ir teatro konservatorijoje, Londone bei bakalauro ir magistro studijas Vilniaus dailės akademijos Skulptūros katedroje. Yra Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos narys. Aktyviai dalyvauja personalinėse ir grupinėse parodose Lietuvoje ir užsienyje: Anglijoje, Čekijoje, Gruzijoje, Armėnijoje, JAV ir kitur. 2020 m. tapo Kultūros ministerijos Jaunojo kūrėjo premijos laureatu. 2021 m. menininkas buvo apdovanotas prestižine M. K. Čiurlionio stipendija. Tarptautinėje meno mugėje „ArtVilnius‘21“ gavo Jaunojo menininko (iki 30 metų) apdovanojimą už kūrinį „Femina“.

Ši paroda yra didesnio (AV17) galerijos vykdomo projekto dalis, kurio metu Lietuvos tarpdisciplininių menininkų kūryba yra pristatoma nuo sostinės nutolusiuose Lietuvos miestuose. Be Deniso Kolomyckio kūrybos pristatymo, rugpjūčio mėnesį Alytaus Audiovizualiųjų menų centro ekspozicinėje erdvėje atidaryta Dano Aleksos paroda „Pakeista paskirtis“, o gruodžio mėnesį VDA Telšių galerijoje duris atvers Jurgos Barilaitės instaliacijų paroda „Dugnas“.

Deniso Kolomyckio parodą „Femina“ galima aplankyti iki rugsėjo 27 d. Jonavos kultūros centre, Žeimių g. 15.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.