Išskirtinėje vietoje pristatoma Onės Austėjos Maldonytės paroda “Įterpti”

Rugsėjo 5 d. 18 val. UAB „Aukštaitijos vandenys” požeminiame vandens rezervuare bus atidaryta Onės Austėjos Maldonytės paroda „Įterpti“.

Onės Austėjos Maldonytės personalinė paroda „Įterpti“ pratęsia prieš metus rodytą parodą „Virtuoti“ ir toliau tyrinėja menininkei svarbias keramikos galimybių ribas ir nuolatinio kismo temas. Nepaliaujamą formavimą(si) autorė analizuoja per keramikos skulptūrų kūrybos procesą. Keramika, neretai suvokiama kaip baigtinė, Onės Austėjos Maldonytės kūryboje yra pratęsiama naudojant metalo konstrukcijas, vašką, parafiną, taip įgydama naujas formas ir neužbaigtumo potencialą. Skulptūriniai objektai iš pažiūros atrodo kaip kiautai ar išnaros – organiški, tačiau neįvardijamos formos – primena praeities reliktus. Juos papildo smulkus linijinių ornamentų dekoras, susijungiantis į savotiškus minčių srautą įamžinančius žemėlapius.

Naujausiai savo parodai „Įterpti“ Onė Austėja Maldonytė renkasi išskirtinę erdvę, kurioje tyrinėja organizmų ryšį su vandeniu. Nebenaudojamame požeminiame rezervuare eksponuojami keramikos objektai įsiterpia į aplinką, susipina tarpusavyje ir auga joje kaip neįvardijami gyviai ar koralai. Įvairias keramikos dalis jungdama parafinu, menininkė atsitraukia nuo įprastai suprantamo skysčių poreikio ir susikoncentruoja į augimą, medžiagų perteikimą iš vieno organizmo į kitą bei saugios terpės vystymuisi sudarymą. Vienas iš kito gimstančių ir augančių kūrinių santykis su vietos kontekstu sustiprina nenutrūkstamą ryšį su vandeniu ir jo visuotinę svarbą. Onės Austėjos Maldonytės parodoje žiūrovas yra įtraukiamas į unikalią atmosferą ir skatinamas brėžti koreliacijas tarp gamtos ir žmogaus kuriamos aplinkos.

Onė Austėja Maldonytė (g. 1995) – jaunosios kartos menininkė, kurianti Lietuvoje ir Norvegijoje. Autorė nuolat išbando keramikos meno ir naudojamų medžiagų ribas, eksperimentuojant su įvairiomis technikomis bei naudojant kartais visai nebūdingas priemones. Jos kūrybai būdingas jautrumas ekspozicinei erdvei, įvietinto/perkelto meno paieškos. Onė Austėja Maldonytė 2018 m. baigė keramikos bakalauro studijas Vilniaus dailės akademijoje, 2022 – magistro studijas Nacionalinėje Oslo menų akademijoje (Kunsthøgskolen i Oslo). Aktyviai dalyvauja rezidencijose, grupinėse ir personalinėse parodose tiek Lietuvoje, tiek ir užsienyje (Danijoje, Škotijoje, Norvegijoje ir kt.).

Onės Austėjos Maldonytės parodą „Įterpti” galima aplankyti požeminiame vandens rezervuare UAB „Aukštaitijos vandenys” (Velžio kl. 13, Panevėžys) iki lapkričio 15 d.

Parodos lankymas susitarus iš anksto: vaiva.dailidiene@avandenys.lt, +37063713738.

Parodos kuratorė: Monika Eidėjūtė

Projektą finansuoja: Lietuvos kultūros taryba, Norwegian Ministry of Foreign Affairs ir Norwegian Crafts

Projekto partneriai: UAB „Aukštaitijos vandenys“

Dėkojame: UAB „Midenė“