Naujoje „Note Lithuania“ rinktinėje – gyvybingosios Lietuvos džiazo scenos pastarųjų metų apžvalga

Lietuvos muzikos informacijos centras (LMIC) išleido dar vieną kasmetinę „Note Lithuania“ rinktinę, skirtą įvairių žanrų Lietuvos muzikos sklaidai ir skatinimui. Po ketverių metų pertraukos šiemet dėmesys vėl skirtas mūsų šalies džiazo muzikantų ir grupių kūrybai. Albume „Note Lithuania: Jazz 2024“ skamba trylika geriausių Lietuvos džiazo 2021-2024 metų kūrinių, kurių galima pasiklausyti „mic.lt“ grotuve ir „Spotify“ grojaraštyje.

Šiemet atvirame konkurse dalyvavo ir patekti į naują džiazo rinktinę pretendavo trisdešimt septyni kūriniai. Po ekspertų komisijos perklausų ir bendro aptarimo į naujausią albumą buvo atrinkta trylika kūrinių, kuriuos pateikė Marijus Aleksa, Domas Žeromskas, „SNUS“, „Fleitų 3“, „ILLUME“, Agnė Pasaravičienė, Kauno bigbendas, „21st Century Quintet“, „Sheep Got Waxed“, „Quark Effect“, „Edson Ensemble“, Tuomas J. Räsänen ir „Collaborative Jazz Septet“. Kūrinius vertino muzikos apžvalgininkai Domantas Razauskas ir Vitalijus Gailius, muzikologė ir džiazo istorikė Rūta Skudienė, buvęs „European Broadcasting Union“ muzikos redaktorius Julijus Grickevičius ir LMIC vadovė Radvilė Buivydienė.

„Šių metų rinktinės moto galėtų būti įvardintas kaip įvairiapusis aktualumas. Tai – dabartinių džiazo nuotaikų, o ne kraštutinumų, apžvalga. Tiesa, kaip jau tapo įprasta, džiazas šioje rinktinėje yra daugiau negu žanras, tai – tam tikras mąstymo ir kūrybos būdas. Jis gali būti radikalus, autentiškas, aktyviai ieškantis įkvėpimo kituose žanruose, šalyse ir įtakose, grįžtantis namo po įvairių studijų užsienyje. Ši rinktinė puikiai iliustruoja šios muzikos gyvybingumą,“ – įspūdžiais apie naujausią rinktinę dalinosi J. Grickevičius.

„Atrankoje daugiausiai dalyvavo džiazo atlikėjų-instrumentininkų, aranžuočių autorių, kūrėjų, derinančių džiazą su folkloru, taip pat buvo ryškus improvizacinės muzikos atlikėjų aktyvumas. Nemaža dalis patekusių į albumą yra baigę mokslus kitose šalyse, kur dažnai užsimezga kūrybinė ir koncertinė tarptautinių ansamblių veikla. Šiame grojaraštyje išgirsite tiek jau gerai žinomų, tiek naujų, bet labai perspektyvių atlikėjų ir ansamblių,“ – apibendrino rinktinės prodiuserė, LMIC projektų vadovė Greta Jakobsonaitė.

Albumas „Note Lithuania: Jazz 2024“ bus platinamas pasaulinės muzikos mugės „WOMEX 2024“ metu Didžiojoje Britanijoje, kur šiemet bus švenčiamas šio renginio trisdešimtmetis. Rinktinė taip pat kartu su LMIC komanda keliaus į kitus svarbius tarptautinius muzikos renginius, kur pasieks įvairiais muzikos žanrais besidominčius profesionalus, muzikos žurnalistus, festivalių ir renginių organizatorius, kultūros diplomatus.

„Note Lithuania: Jazz 2024“ grojaraštį galima rasti muzikos pasiklausymo platformoje „Spotify“ bei LMIC centro grotuve „mic.lt“. Rinktinės leidybą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.