OPEN SODAS programa kviečia į vizualaus meno šventę

Rugsėjo 5 d., ketvirtadienį, nuo 18 val., kultūros komplekso SODAS 2123 (Vitebsko g. 21-23, Vilnius) renginių programoje OPEN SODAS – dėmesys vizualiems menams ir viskam, kas džiugina akį. Aplankyti kvies keletas parodų – vieną iš jų naujai atvers LTMKS nariai galerijoje „Atletika“. Vyks pokalbiai apie knygas ir šiuolaikinį meną, o vakare muzikinė programa pasitiks jau devintą kartą vykstantį Vilniaus galerijų savaitgalį.

Menininkų leidinių serijos „Viena idėja“ pristatymas

18 val. kultūros komplekso kavinėje-bare „Estafetė“ įvyks LTMKS leidinių serijos „Viena idėja“ pristatymas su sudarytoja Jolanta Marcišauskyte Jurašiene ir autoriais Gintaru Makarevičiumi, Laura Garbštiene, Milda Laužikaite ir Jurgita Juodyte.

„Viena idėja“ – mažo formato menininkų sąsiuvinių ciklas, 2020 m. pradėtas ir tebesitęsiantis šiandien. Pagrindinė šios serijos mintis ir principas – vienas sąsiuvinis, vienas menininkas, viena idėja, kuri gali reikštis kaskart skirtingais pavidalais – kaip idėjų užrašai, minčių nuotrupos, įvairaus plauko savirefleksija, traukiama iš seniai pamirštų stalčių, kompiuterio kietųjų diskų, o kartais – paskatinant išlipti iš galvos. Iš galvos ir stalčių jau „išlipo“ ne viena idėja, lipdamos kasmet po dvi jau susidarė penkios (šeštoji pakeliui). Tai sudaro pretekstą knygelių autoriams susitikti pokalbiui apie tarpusavio idėjines kaimynystes, nereikalingas, nebūtinas, taip ir nerealizuojamas idėjas bei vidinės savirefleksijos koridorius.

Kūrėjų rutinos ir ritualai naujoje „Atletikos“ parodoje

20 val. galerijoje „Atletika“ duris atvers Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos narių paroda „Disciplinos“. Joje dalyvauja Greta Eimulytė, Vaiva Grainytė, Elena Grudzinskaitė, Algirdas Jakas, Elena Kanarskaitė, Liudvikas Kesminas, Indrė Liškauskaitė, Donata Minderytė, Rūta Spelskytė. Kūrėjus, kurie visi įstojo į LTMKS per pastaruosius kelerius metus, bendrai parodai subūrė kuratorius Jurijus Dobriakovas.

Apie tarpdiscipliniškumą, užkoduotą Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos pavadinime, per pastaruosius dešimtmečius buvo nemažai diskutuojama, kilo daug nesutarimų. Šiandien šis terminas regis galutinai tapo iš įpročio kartojamu tropu arba tiesiog pragmatiniu finansavimo skirstymo klasifikatoriumi, o „tarpdisciplinininkai“ (siaurąja prasme – LTMKS nariai) nebėra apčiuopiama ir atpažįstama gentis, kuria kažkada buvo. Disciplinų veidas atpažįstamas, bet jau kitas. Jos nebėra nei tabu, nei fetišas, o kažkas sunkiai išreiškiama žodžiais, prie kurių buvome pripratę.

Kartu įdomu ieškoti atsakymo į klausimą, kokios yra asmeninės autorių disciplinos – rutinos, procedūros, ritualai, produktyvumo ir įkvėpimo ieškojimo mankštos. Tarp meninių disciplinų sugrįžimo naujais pavidalais ir jau ne vienerius metus vykstančio diskursyvaus atsigręžimo į nuoširdumą, rūpestį, psichinę gerovę, įtraukimą, atvirumą ir tvarumą neabejotinai yra ryšys. Parodos siekis yra atsekti disciplininės raiškos ir visaapimančios emocinės savidisciplinos saitus ar bent jau palikti užuominų apie jų galimas formas.

Gabrielės Černiavskajos paroda „Delirium space“

18–21 val., OPEN SODAS renginių programos metu, apsilankyti kultūros komplekso projektų erdvėje kvies Gabrielės Černiavskajos paroda „Delirium space“. Jos dėmesio centre – erdvės negalia ir žmogiškosios priklausomybės.

Gabrielė Černiavskaja – architektė, kurios praktika orientuota į architektūros ribas. Erdvinį supratimą ji susieja su įvairiomis medijomis ir taip sukuria naujas architektūrines atmainas. Dažnai jungdama architektūrą su psichofizika ir nagrinėdama ją per erdvės politikos prizmę, ji pritaiko erdvę ir objektus emocijoms ir mintims sukelti, o sykiu kuria įprastas normas peržengiančią architektūrą.

V. Dranseikos ir V. Klimašausko diskusijoje – filosofijos ir meno santykis

20 val. šalia Krosnies paviljono kultūros erdvė „Entity“ kvies dalyvauti filosofo Viliaus Dranseikos ir kuratoriaus Valentino Klimašausko diskusijoje „Filosofija ir menas: susikirtimai ir prasilenkimai“. Šio atviro pokalbio metu bus diskutuojama, ar filosofijos ir meno disciplinos daro viena kitai įtaką, turi bendrų tikslų, ar visgi tai yra skirtingus tikslus turinčios ir skirtingomis metodologijomis veikiančios sritys.

Atviros menininkų studijos

Tradiciškai OPEN SODAS metu studijas atvers kultūros komplekse kuriantys menininkai: Volungė, Aistė Laisvė Viršulytė, Liustrai, Joana Kairienė, Austėja Platūkytė ir Biomedžiagų biblioteka, Ignas Pavliukevičius, Kūrybiška edukacija (Kristupas Sabolius ir Kotryna Gurskaitė), Kadrų skyrius, Gabrielė Gervickaitė ir tarptautinis rezidentas Juan Po-Yuan.

Vilniaus galerijų savaitgalio atidarymo vakaras

Vilniaus galerijų savaitgalis rugsėjo 5–8 dienomis jau devintą kartą kviečia miesto gyventojus ir svečius lankyti daugiau nei 30 meno erdvių, susitikti su kūrėjais bei patirti galerijų mainus, kviečiančius tyrinėti įpročius.

Vilniaus vizualaus meno šventę sutiks atidarymo vakaras SODAS 2123 bare „Estafetė“, kuriame nuo 22 val. laukia Liudmilos (hybrid set) pasirodymas.

Prieš VGS atidarymo programą nuo 20 val. SODAS 2123 kiemelyje muzika dalinsis menininkas Hermandrowing (Evaldas Bubinas).

OPEN SODAS: VAIZDAI programa ir daugiau informacijos čia.

Kultūros kompleksas SODAS 2123 (Vitebsko g. 21-23, Vilnius) – tai Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos (LTMKS) inicijuojama bei kuruojama bendruomeniškumo ir savivaldos principais veikianti visuomenei atvira erdvė.

Renginį organizuoja SODAS 2123 kartu su Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga.

LTMKS veiklas finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.