Honeypaw koncertinis turas „Dainos iš vaško“ Lietuvoje spalio 11-29 dienomis

Honeypaw – tai lietuvės Jurgitos Žvinklytės ir suomių kilmės kanadiečio Matti Palonen duetas, susikūręs 2019 m., kai Jurgita apsigyveno Toronte (Kanada). Nuo to laiko jie kartu Kanadoje ir Europoje atlieka tradicines dainas lietuvių, suomių ir karelų kalbomis pritariant tradiciniais instrumentais: kanklėmis, kantele ir jouhikko.

Jurgita sutartinių tradicija susidomėjo 2009 m. studijuodama Vilniaus dailės akademijoje, dainavo su tokiais ansambliais kaip „Sedauta“ ir „Davila“ Utenoje. Matti groja ir dainuoja suomių liaudies muziką nuo 2008 m. Jis taip pat gamina ir moko groti suomių kantele instrumentu, yra suomių liuteronų bažnyčios Toronte giesmių pagrindinis solistas (kantorius).

Suomių ir lietuvių tradicijos turi bendrų vaizdinių, pavyzdžiui, kad pjaunant medį reikia palikti vieną šaką ar medį gegutei pakukuoti. Tokios sąsajos paskatino juos atrasti suomių folkloristo A. R. Niemi darbus, kurie paskatino juos tęsti šią tyrinėjimo kryptį. Juos įkvėpė mintis, kad šios tradicijos iš priešingų elementų sukuria harmoniją. Ši idėja įtakojo „Honeypaw“ skambesį ir konceptualiai nukreipė jų muzikinius projektus, sukuriant harmoniją tarp skirtingų kultūrų.

Grupė „Honeypaw“ įrašė tris albumus, kurie platinami internetinėse platformose: „Ninth Tree Standing/devintas medis stovi“ (2021 m.), „Tuta Tuta“ (2022 m.) ir „Kolme Kakea/trys gegutės“ (2023 m.).

Pirmą kartą „Honeypaw“ po Lietuvą keliavo 2022 m., įskaitant pasirodymą ir medžio arfos instaliaciją festivalyje „Mėnuo Juodaragis“.

Šiame ture po Lietuvą grupė pristatys fonografo voleliuose išlikusius garso įrašus, padarytus suomių folkloristo, kalbų tyrinėtojo prof. A. R. Niemi, XX a. pr. keliaujant po Lietuvą ir renkant archajiškas dainas. Jo planas buvo atlikti lyginamuosius suomių ir baltų liaudies dainų tekstų tyrimus, pasitelkiant latvių ir lietuvių liaudies dainas bei sutartines. Taip jis atvyko į Biržų kraštą užrašyti vietos folkloro ir parengti pirmąsias publikacijas. Vėliau A. R. Niemi lankėsi ir Dzūkijos krašte, bet čia surinktos dainos taip ir nebuvo paskelbtos.

1912 metais A. R. Niemi grįžo į tas pačias vietas fonografu į vaško volelius įrašyti vietos dainininkų atliekamų dainų ir sutartinių. Tai pirmasis autentiškas Lietuvoje atliktas „gyvo“ garso įrašas, kuris išliko iki šių dienų. 2023 m. gegužę vykusios kelionės į Suomiją metu grupė „Honeypaw“ aplankė Suomių literatūros draugijos archyvą ir gavo Niemi padarytų vaškinių volelių įrašų skaitmenines kopijas. Pagal atsirinktas dainas iš įrašų sukūrė naują muzikinę programą „Dainos iš vaško“, kurią pristatys vietovėse, kuriose tos dainos buvo įrašytos: Nemunėlio Radviliškyje, Valkininkuose, Marcinkonyse. Taip pat planuojami koncertai Vilniuje, Kaune, Biržuose ir Utenoje. Vilniuje koncertuos kartu su grupe „Crooked Mouth“, kurios įkūrėjas kanadietis Ian Cambell šiuo metu gyvena Lietuvoje, o Biržuose surengs išskirtinį koncertą bendradarbiaujant su kanklininke Aušra Trapulionyte-Butkauskiene.

Muzikinės programos sukūrimui ir pristatymui Lietuvoje ir Kanadoje Jurgita Žvinklytė gavo Lietuvos kultūros tarybos individualią stipendiją.

Koncertinė programa:

Spalio 11 d. 16val. Kauno muziejaus Tautinės Muzikos skyrius L. Zamenhofo gatvė. Bilietai: kakava.lt

Spalio 12 d. 15 val. Valkininkų Kultūros Centras Vilniaus g. 13, Valkininkai. Renginys nemokamas

Spalio 13 d. 13 val. Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcijos Marcinkonių lankytojų centre Miškininkų g. 61, Marcinkonys. Renginys nemokamas

Spalio 17 d. 19.30val Miesto Laboratorija, Antakalnio 17-13 korpusas, Vilnius. Bilietai: kakava.lt

Spalio 24 d. 17.30 val. Šiuolaikinio meno ir kūrybos erdvė RAPOLAS, J. Basanavičiaus g. 32, Utena. Renginys nemokamas

Spalio 26 d. 14 val. Biržų Krašto Muziejus „Sėla“ ,Radvilos gatvė 3, Biržai. Renginys nemokamas

Spalio 27 d. 14 val. Nemunėlio Radviliškio Kultūros namai, Santakos gatvė 4, Nemunėlio Radviliškis. Renginys nemokamas

Spalio 29 d. 18 val. Kauno Ąžuolyno biblioteka, K. Donelaičio g. 8, Kaunas. Bilietai: kakava.lt