Lietuvos nacionaliniame dramos teatre vyksta paskutinės šio sezono premjeros repeticijos. Spektaklį pagal naują Lauryno Adomaičio pjesę „Fermentacija“ stato režisierius, vienas iš LNDT meno vadovų Antanas Obcarskas. Komiškame spektaklyje pagrindinius vaidmenis kuria Giedrius Savickas, Martynas Nedzinskas, Teklė Baroti, Vaidilė Juozaitytė, Vaiva Mainelytė ir Vytautas Anužis. Premjera numatyta balandžio 10, 11, 12 dienomis LNDT Didžiojoje salėje.
„Fermentacijos“ centre – biologinė revoliucija. Nedidelėje gastrostudijoje, prekiaujančioje raugintais produktais, gerosios bakterijos nustoja dirbti ir jokie produktai nebeužrūgsta. Raugyklos vedėjas Danilas, praleidęs tarp bakterijų visą gyvenimą, netikėtai išgirsta jų balsą…
Fermentacijos procesas žmonėms yra gyvybiškai svarbus, tačiau bakterijų teisės skamba absurdiškai. Ar Danilas sugebės priversti žmones užjausti kitą – svetimą rūšį ir jos poreikius? Visų pirma jam teks įtikinti du raugyklos sindikato narius – Fatimą ir Jie, į krizę žiūrinčius daug pragmatiškiau. Ši istorija – empatijos testas žmonėms.
Šią pjesę Laurynas Adomaitis parašė gyvendamas Paryžiuje. Su Antanu Obcarsku jis kuria jau ketvirtą spektaklį – prieš tai publikai pristatė „Voiceką“, „Alisą“ ir „Boksą“. Už pjesę spektakliui „Alisa“ Laurynas Adomaitis buvo apdovanotas „Auksiniu scenos kryžiumi“ Pradedančio menininko kategorijoje. „Neabejoju, kad „Fermentacija“ kol kas yra pats stipriausias Lauryno kūrinys. Išbaigtas, juokingas, filosofiškas“, – įsitikinęs Antanas Obcarskas.
„Tai labiausiai gyvenimiška mano pjesė. „Fermentacijos“ idėja gimė, kai atsikrausčiau gyventi į vienuoliktą Paryžiaus rajoną. Mano gatvėje buvo raugykla su charizmatišku vedėju. Daug detalių pjesėje paimta iš tos raugyklos slaptų kambarių, naminio sidro, niekaip neužrūgstančių daržovių ir neapologetiško požiūrio į gyvenimą. Iš tiesų tai yra tobula vieta idėjoms rūgti – trumpos darbo valandos, skanus maistas, pietūs kartu. Kiek žinau, jau ne vienas žmogus iš kūrybinės komandos yra apsilankęs „Fermentation Générale“ prie Voltaire‘o bulvaro. Spektaklyje tikrai jausis laisvė, eksperimentavimas, juokas ir geras skonis“, – sako pjesės autorius Laurynas Adomaitis.
Raugyklos vedėją Danilą vaidins Giedrius Savickas, kartu su juo dirbančią Fatimą pasikeisdamos įkūnys aktorės Teklė Baroti ir Vaidilė Juozaitytė, paslaptingą personažą Jie kuria Martynas Nedzinskas, bakterijų vaidmuo teko Vytautui Anužiui, o Vaiva Mainelytė ir Ramutis Rimeikis vaidins šalia raugyklos gyvenančią Sofijos ir jos vyro Gėlytės porą. Kurjerį pasikeisdami įkūnys aktoriai Algirdas Gradauskas ir Arūnas Sakalauskas, spektaklyje taip pat pasirodys Augustė Ona Šimulynaitė, Adrija Čepaitė, Vytautas Rumšas, Deivydas Valenta.
„Fermentacija – tai sąlygos, kurios leidžia pasikeisti. Tai susiję ne tik su kopūstais ar sūriu, tai susiję ir su žmogumi. Fermentuotis – tai keistis. Kasdieną pažadame sau keistis, o kopūstai realiai tai daro. Man gyvenime norisi keistis, norisi ieškoti įvairesnio gyvenimo recepto, norisi kuruoti save kaip sodą. Bet galiausiai aš tik bandau įsisąmoninti, kas su manim vyksta, – tai ir yra ta fermentacija. Ar aš fermentuojuosi į gerą pusę ar į blogą, parodys laikas“, – apie spektaklio temas pasakoja režisierius.
„Fermentacijos“ scenografiją kuria ilgametė Antano Obcarsko kūrybinė bendradarbė, dviejų „Auksinių scenos kryžių“ laureatė Lauryna Liepaitė, o kostiumus – irgi ne pirmame spektaklyje bendradarbiaujantis Juozas Valenta. Šio spektaklio kompozitoriai yra Vidmantas Čepkauskas ir Philipp Lauer. „Fermentacijos“ choreografiją kurią Mantas Stabačinskas, taip pat ne kartą įvertintas „Auksinio scenos kryžiaus“ apdovanojimu, vaizdo projekcijų autorius – Ričard Žigis, šviesos dailininkas – Dainius Urbonis, prodiuserė – Lukrecija Gužauskaitė.
„Fermentacija, pažiūrėjus iš dvasinės pusės, daro žmogų atlaidesnį, labiau sugebantį suprasti ir priimti dalykus, vykstančius apgaulingame pasaulyje. Daug kas gali nepatikti, daug ko gali nepriimti, bet iš esmės rauginti dalykai gydo vėžį ir uždegimą. Pastarųjų metų esminis žodis yra „uždegimas“. Fizinis, dvasinis, tarpvalstybinis, kibernetinis. Fermentacija yra vaistas nuo uždegimo“, – sako režisierius Antanas Obcarskas.
Komentarai