Nesuvaržyti vienos formulės

Reggae, kartu su soundsystemų kultūra, jau prieš kelis dešimtmečius atvyko iš Jamaikos į Europą. Soundsystemų vakarėliai, skleidžiantys reggae muziką, organizuojami Vokietijoje, Prancūzijoje, Lenkijoje, kitose senojo žemyno šalyse, tačiau stipriausia scena vis dar priklauso buvusiems Jamaikos kolonistams britams.

Didžiosios Britanijos šiaurėje, Glasgow, reggae vibracijas skleidžia galingiausia Škotijos soundsystema Mungo’s Hi Fi. Prieš kelis metus jų albumą išleido Londono leiblas Dubhead, iš MrScruff rankų Mungo’s Hi Fi kompozicija Ing papuolė į Ninja Tune. Prasisukę Jah Shaka, Iration Steppas soundsystemų setuose, 2005 metais energingieji škotai įkūrė savo leiblą Scotch Bonnet ir leidžia plokšteles su tokiais MC kaip Brother Culture, Top Cat, Ranking Joe, Soom T ir kitais.

Į priekį žvelgiantys Mungo’s Hi Fi kuria galingą pulsuojantį reggae garsą neužmiršdami ska linksmumo, skaitmeninio reggae novatoriškumo ir įsileisdami šviežias dubstepo muzikines struktūras.

Koks jūsų kelias į reggae muziką?

Visi mes į reggae atėjome skirtingais keliais. Dub, steppers, roots, ragga. Mungo’s sukūrėme norėdami, kad muzika, kuri mums patinka, skambėtų mūsų mieste, norėdami kurti tokią muziką, kuri mums patinka, kurią mes norime girdėti.

Ką reiškia „Mungo’s Hi Fi”?

Šventasis Mungo yra Glasgow miesto globėjas. Ir jis čia atvyko skleisti gerą žinią!!

Kas soundsystem daro soundsystem?

Garsiakalbiai!!!! Ir mirtinai taiklus gabalų parinkimas. Pagarba kiekvienai soundsystemai, bet gerai turėti savitą garso sistemą. Per daug soundsystemų mano, kad jie tiesiog susipirks dubpleitus, ir jau bus kieta soundsystema. Tačiau tai tik parodo, kad jie turi pinigų, kuriuos gali lengvai leisti. Žymiai naudingiau susikonstruoti savo aparatūrą ir atsižvelgti į kiekvieną soundsystem vystymosi aspektą. Paties susikonstruotos kolonėlės bus būtent tokios, kokių nori.

Ką galėtumėte patarti soundsystem kūrėjams?

Darykite tai!! Nesvarbu, ar patys susikonstruotumėte, ar pirktumėte, nėra nieko geriau nei turėti savo soundsystemą. Ir dar nuostabiau, kai draugiški žmonės padeda organizuoti tūsus, viską nešioti!!

Škotija ir Jamaika yra pakankamai skirtingos vietos, na, nepaisant to, kad abiejų kraštovaizdis yra labai žalias..

Škotija ir Karibai turi daug ką bendro! Iš tiesų! Daug škotų dirbo plantacijose. Egzistuoja stebinantis ryšys tarp škotų slengo ir jamaikietiško patois. Glasgow žargonas (patter) – jamaikietiškas patois.

Kokia yra reggae/dub scena Škotijoje? Ar ji skiriasi nuo Anglijos scenos?

Škotijos reggae scena pirmosiose gretose! Na, ji nėra tiek išvystyta kaip Anglijos scena, bet turi savo vaibą. Turime apie septynias soundsystem su savo aparatūra ir dar daugiau selektorių. Škotijoje žmonėms patinka eiti linksmintis – tai yra puiki vieta pasilinksminti, pasiklausyti muzikos, gerai praleisti laiką.

Jūsų įrašai buvo išleisti Dubhead ir Ninjatune. Ar tai jums buvo svarbu? Kodėl nusprendėte įkurti savo leiblą?

Mes labai didžiuojamės, kad buvome išleisti Dubhead ir Ninjatune. Bet panašiai, kaip savo soundsystem turėjimas, taip ir savas leiblas turi savo privalumų. Pats pasirenki, kaip viską daryti, užmezgi ryšius su reggae muzikos kūrėjais visame pasaulyje ir išsaugai savo autorių teises.

Ar dubpleitas gyvas? Kaip sekasi jūsų leiblui Scotch Bonnet?

Scotch Bonnet sekasi puikiai!! Viską, ką išleidžiam, parduodam per vieną mėnesį. Mūsų rinkiniai po tris 10″ plokšteles tarp geriausiai parduodamų 10″, užėmė 1, 2 ir 3 vietas Amerikoje, Vokietijoje ir Lenkijoje. Mums džiugu, kad Scotch Bonnet vis stiprėja. Šį mėnesį bus išleista naujų singlų, o ir naujas Mungo’s albumas ne už kalnų.

Geras dubpleitas yra nuostabu, bet dabar jie kepami nerealiais kiekiais. O kai kiekvienas turi tą patį dub, ar jis tebėra toks išskirtinis? Dubstepo atsiradimas pagyvino dubpleitų kultūrą. Prodiuseris perduoda savo dubus, o DJ juos įrašo.

Jūs bendradarbiaujate su jau daugelį metų pripažintais atlikėjais kaip Ranking Joe, Brother Culture, Tippa Irie, Top Cat, Kenny Knots..

Puiku dirbti su pripažintais atlikėjais, ir tai, kad mums teko padirbėti su nuostabiais atlikėjais yra didžiulė sėkmė. Bet taip pat malonu dirbti ir su augančiais atlikėjais, tiek vietiniais, tiek užsienio. Pripažinti atlikėjai turi patirties ir išugdytą talentą, o nauji atlikėjai turi veržlumą, alkį darbui, o tai taip pat yra gerai. Mums patinka leisti savo įrašus būtent derinant abu šiuos aspektus.

Jūsų internetiniame puslapyje yra parašyta „į ateitį žvelgianti reggae muzika”. Kurlink ji eina?

Daug reggae yra varžomi formulių ar šablonų, ir manau, kad gali sustabarėti. Pavyzdžiui, steppers yra labai nedaug variacijų, tačiau tai nereiškia, kad nėra sukuriama puikaus steppers dub. Taip pat yra gerokai per daug vidutiniško dancehall su pernelyg daug vidutiniškų vokalų. Mums patinka būti nesuvaržytiems vienos formulės. Gera muzika yra gera muzika. Kai girdi naujai išleistą klasikinio riddimo versiją, kuri labai mažai skiriasi nuo originalo, nors ir perkurta, o vokalai yra tingūs ar antrarūšiai, imi savęs klausti, prie ko tai prisideda. Mus labai įtraukė dubstepas. Jo toks naujas garsas, įdomios boso partijos, ritmo/būgnų struktūros, etc. Mes kuriame ne dubstepą su reggae įtaka, bet greičiau reggae su dubstep įtaka.

Kokią aparatūrą naudojate per savo pasirodymus? Ką jūs grosite Vilniuje? Ar tai bus DJ setas, gyvas pasirodymas, ar abiejų mišinys?

Mes grojame su DJ įranga, patefonais ir mikšeriu, laptopu su midi kontroleriu, sampleriu ir delayum. Taip pat djaujam ir miksuojam, ne vien grojam gabalus ant vieno patefono. Į Vilnių atsivešime laptopą su midi kontroleriu ir šiek tiek plokštelių. Laptopas prigrūstas išskirtinės produkcijos, alternatyvių gabalų, dubplate’u, taip pat mūsų plokštelių įrašytų jame…

Taip yra dėl oro uosto bagažo apribojimų, bet galite nesirūpinti, iš savo laptopų mes galim groti dienų dienas..

Mungo’s Hi Fi vibruos Vilniuje, kovo 13 d.