„Geležinio kablio”, banditų ir Viktoro numylėtiniai

„Tai+Ką?” buvo viena tų grupių, kurios kažkada priversdavo trypti ska klumpakojį ne tik „Geležinio kablio” auditoriją, bet ir sužvėrėjusius Kėdainių ledų šventės dalyvius. 2000-aisiais tyliai padėję savo instrumentus į šoną, „Tai+Ką?” išėjo į užtarnautą poilsį, palikę beišsikvepiančią XX amžiaus pabaigos Vilniaus indie sceną. Dabar vaikinai (keliems iš jų nebedaug liko iki pirmojo uždirbto milijono) vėl sugrįžta į sceną kovo 7-ąją, sostinės „L’amour” bare– tam, kad po ilgesnės petraukos vienam kartui nupūstų dulkes nuo savo instrumentų. Charizmatiškasis „Tai+Ką?” lyderis Lencas, nuo kurio riksmo „Nabadango” išbyrėdavo paskutiniai „Geležinio kablio” stiklai atvirame pokalbyje su Ore.lt korespondentu papasakojo apie tai, kaip jam motina skusdavo skiauterę, ska virusu apkrėstą LDDP chebrytę ir stipriųjų gėrimų degustacijas.

Prisimink tuos senus laikus „Geležiniame kablyje” – ar nepiktindavo švelniai korumpuota komisija (juk, berods,taip nė karto ir netapote „Blogiausių grupių festivalio” nugalėtojais, nors buvote mylimi publikos), ar batų neapsemdavo iš amžinai užpiltų tualetų išsiliejęs šlapimas? Ir kiek bokalų alaus sugebėdavai išlenkti tame šaltutėliame „Geležinio kablio” antro aukšto bare?

Tik susikūrus „Tai+Ką?” viena iš siekiamybių buvo išgarsėti ir pradėjome mes nuo festivalio „Sparnai 97″ Prienuose, su begale šlamšto (lai nesupyksta festivalio dalyviai), dar dalyvavo „Biplan” ir sunkiai nusakomos muzikinės pakraipos „Fanky”. Laimėjo „Fanky”, bet jau tada mus pastebėjo D.Užkuraitis.

Švelniai korumpuota komisija mažumėlę erzino, bet „Blogiausių grupių festivalis” kaip tik tais laikais ir prarado savo, kaip „tramplino i šlovę” paskirtį. Mus mylėjo publika, mes kūrėme linksmas dainas, tai turbūt ir buvo mūsų tramplinas. „Kablys” buvo alternatyvos kalvė, ir vieta, kur gali save parodyti publikai, kurios kiekis augo kaip ant mielių. Apsemti tualetai, grūstis prie durų, pastoviai kviečiama policija, toks ir turi būti alternatyvos judėjimas. Alus – vienas iš priedų (juokiasi).

„Tai+Ką?” savo aukso amžiuje nemažai gastroliuodavo po periferiją – tai V. Uspaskicho ledų šventėje, tai kažkokiuose miesteliuose rengdavote savo pasirodymus. Nuotykių, matyt, netrūko? Ar Viktoras lauktuvėms daug prikrovė marinuotų agurkėlių stiklainių?

Mes buvome viena pirmųjų „ne formato” grupių, kurios pradėjo važinėti po tokias vietas kaip Rietavas, Šakiai, Mažeikiai, „Geležinio vilko” kuopa ir t.t.. Žmonėms patiko, ką mes grojome, net banditai baruose prašydavo pakartoti! Grojome ir V. Uspaskicho gimtadienyje, honoraras buvo pakankamai įspūdingas tiems laikams, agurkų neįdėjo, bet spektaklis per mūsų pasirodymą, kai loterijos dalyvis, negavęs laimėto loterijoje videomagnetofono, buvo gerokai aplamdytas apsaugos scenoje prie Smalkės būgnų, buvo geras „zuikio pyragas”, parsivežtas iš šventės.

Grojome mes ir Sporto rūmuose, ir „Bombiake”, ir niekas ant mūsų dėl to nepyko, nes grojome ir už alaus dėžę Nykštuko organizuotose „Alternatyvos” festivaliuose, ir už apvalią sumelę Vingio parke 9000 žmonių miniai. Netgi grojome per Gegužės 1-osios šventę ant Tauro kalno specialiai mums pastatytoje scenoje, prie kurios smagiai ratelį suko LDDP chebrytė.

Pats dar prieš „Tai+Ką” susikūrimą basteisi kartu su pankais ir turėjai odinę striukę su anarchijos ženklu…Įtariu, tai buvo gana rizikinga…

Prieš „Tai+ką?” dar buvo mokyklos punk grupė „Mad Pig Goes to kill” – su ja grojome legendiniame altertyvininkų susiėjime Vievyje, kur teko paragauti policijos „bananų” ir gaisrininkų vandens. Suvedus likimui su „Erke Maiše”, susikūrė „4KW”, su kuriais irgi šturmavome „Blogiukus”, bet tą kartą laimėjo „Svastikos sukitės greitai”. Buvo dėkingi laikai kovoti prieš sistemą, atmosfera Lietuvoje vakarėjo, šilo – dėl to mums buvo geras laikas išeiti į gatves. Turiu superinę mamą ir brolį, kurie man leido elgtis kaip noriu, bet netrukdyti kitiems (mama man ir skiauterę skusdavo), kurie iš bėdų ištraukdavo, jei reikėdavo. Nelabai pažangus buvau, bet man sekėsi…

Ar pats dar atsigręži atgal, domiesi, kad vyksta šiandieninėje Lietuvos alternatyvoje? Ar yra vardai, kuriuos išgirdęs, keltum abu nykščius į viršų ir sakytum „Va, šitie gerai varo”.

Vienu metu buvau visai atšokęs nuo alternatyvos, ką ten – nuo viso lietuviško muzikinio judėjimo. Prieš kelis metus apsidairiau ir, tiesą pasakius, nieko nepamačiau… Viskas sustoję, sustingę – kas nesustojo groti, tie ir tebegrojo. Bet vertų kažkokio dėmesio vienetai, „Dr. Green” turbūt vieni iš lyderių. Bet ir jie jau ne pienburniai….Yra senosios punk grupės, dar keletas keistuolių, bet visi iš anų laikų.

Alternatyvos judėjimo visai nebelikę, jaunimas pabando kažką daryti, bet labai trumpam – metus pagroja ir jiems atsibosta (man taip atrodo), nebėra tos „kovos prieš sistemą”, mes žinojom, kas valdžioje, kas buvo Vytautas Didysis ar Šapokos istorija, kažkokie nerealūs siekiai buvo. O dabar toks įspūdis, kad viskas jaunimui nuobodu… Manau, kad vien nusidažyti plaukus žaliai ar įsiverti auskarą i nosį nėra kova prieš sistemą (mus už tokius dalykus mesdavo iš mokyklos). Na, kalbu kaip koks senukas jau… O gal aš tiesiog per mažai domiuosi…Bet viskas bus gerai – esu tuo 100% tikras.

O kas paliko geriausią įspūdį iš „Geležinio kablio” kartos? Juk čia buvo aibė įdomių grupelių…

Iš „Kablio” laikų „Empti”, „Drigentai”, „VRR”, „Zima” – tiesą pasakius kai kurių pavadinimų net nebeatsimenu.

Koks buvo „Tai+Ką?” byrėjimo procesas – ilgas ir skausmingas? Ar užklupo staigi mirtis?

„Tai+Ką?” subyrėjo labai greitai, kaltas iš tiesų aš – paviliojo geresnio gyvenimo siekimas Anglijoje. Galvojau, po pusės metų grįžęs pratęsti, bet užtrukau ilgiau… Na, ir kitiems mokslai į pabaigą, prasidėjo darbai, nebebuvo laiko- juk 60% grupės buvo teisininkai. Surengėme paskutinį trečio gimtadienio koncertą „Angare”, išdalinome krūvą mandarinų ir išsiskirstėm… Skaudėjo…

Kaip vėliau susiklostė „Tai+Ką?” muzikantų gyvenimo keliai? Milijono turbūt niekas taip ir neuždirbo, nors gal kažkas jau netoli jo? O paties eksperimetai – iš pradžių lyg irklajonės po užsienį, vėliau – „Čanas’, taip staigiai sublizgėjęs ir vėliau užgesęs, dabar gi – vyno rūsiai… Ar pats jau, liežuvį praskalavęs vyne, gali atskirti, kur vynelis už 18 litų, o kur 400 litų vertės?

Kaip ir minėjau, 3 nariai yra klestintys teisininkai manau, netoli tas milijonas kažkuriems. Smalkė, kaip žinia, garsus scenaristas ir režisierius. Aš klajojau po užsienį – ten dirbau telike, nelabai vargau (juokiasi). Po to nesėkmingai bandžiau gauti Australijos vizą, po to – „Čanas” (išvežiojamo kinų maisto šedevras). Manau, tai buvo vienas iš superinių projektų, bet kaip dauguma Lietuvoje gerų užmanymų žlugo, nes atsirado superdidelių, kurie mus paprasčiausiai „suvalgė”. Dirba dar yra „Čanas” Kauno Akropolyje, bet jau ne visas mano. Dabar „Vyno klubas”, čia neišsenkantys pažinimo ir naujovių klodai, darausi vyno ekspertu, labai stipriai tobulinuosi stipriuosiuse gėrimuose, vedu degustacijas. Dalyvauju pasaulinėje Gourmet judėjimo veikloje.

Kovo 7-ąją kartu su senais bendražygiais ir kolegomis išsimaudysite sentimentų jūroje. O kas toliau?

Šio koncerto baisingai laukiu. Labai pasiilgau scenos, žiūrovų. Tikiuosi daug gerų emocijų. Dar prieš sužinant, kad bus koncertas, sapnavau, kad lipu ant scenos – sapnas pildosi (juokiasi). Jau gavom kelis pasiūlymus groti, bet manau, kad čia bus vienintelis ir paskutinis atsikūrusios „Tai+Ką?” koncertas. Ir šiam koncertui skolinamės Verbaitį iš „grynų”. Gal pavieniai projektukai tikrai praskaidrintų gyvenimą. Bet naujas dainas kurti bus sunku, kaip dabar madinga sakyti – „nėra laiko”. Bet širdis dainuoja vien pagalvojus, kad bus dar vienas, nors nelabi ilgas pasirodymas.

Foto: „Tai+Ką?” ir Lenco archyvas