Hot Chip – Made in the Dark

2006-ųjų „The Warning” sėkmė įrodė, jog HOT CHIP muzika puikiai tinka dabartinei Europos klubų lankytojų kartai – ji yra optimalus variantas tarp elektronikos eksperimentų, pop ritmų ir baladžių. Grupei reikėjo kaip nors išlaikyti šį skambesį aklai nekopijuojant buvusiojo albumo ir per daug nenukrypstant nuo atrastos sėkmės formulės. Ar jiems pavyko? Panašu kad taip: „Made in the Dark”, nors ir kupinas tos pačios šiltos „The Warning” nuotaikos, vėlgi skamba įdomiai, užvedančiai ir, svarbiausia, šiek tiek kitaip.

Albumo kūrinius sąlyginai galima suskirstyti į tris grupes: eksperimentiniai, disko ir baladiniai. Pateisindami savo, kaip elektroninės muzikos atstovų vardą HOT CHIP atskleidžia sintezatorių galimybes dainose „Bendable Poseable”, „Hold On” ir pirmuoju singlu dar 2007-aisiais tapusioje „Shake a Fist”. Nestandartinio priedainio ir PRODIGY tipo efektų dėka ji skamba netikėčiausiai visame albume.

Saldesnė grupės pusė, atsispindi šokių aikštelės hituose: antrajame single „Ready for the Floor”, „One Pure Thought” ir „Touch Too Much”. Visos trys turi pakankamai potencialo palenkti į savo pusę tuos, kuriems ankstesnė HOT CHIP muzika atrodydavo pernelyg sudėtinga. Pvz. „Ready for the Floor” nuolatinis priedainio kartojimas skamba nepadoriai mainstreamiškai, nepaisant to, ši daina jau dabar yra viena tų, su kuria ateities melomanams asocijuosis 2008-ieji.

Didžiausia „Made in the Dark” naujovė, lyginant su „The Warning” – didelis baladžių skaičius. 2006-ųjų albume buvo vienintelė „Look After Me”, tuo tarpu šiųmetiniame – net ketverios. Tik klausimas, ar nors viena iš jų prilygsta tai pačiai „Look After Me”. Daugiausia šansų turi „We’re Looking for a Lot of Love”, vien dėl paskutiniųjų Alexis ir Joe kartu atliekamų eilučių: „Underneath the burning tree / That is where she brought me / That is where she bound me / Nobody found me”. Kitas panašaus pobūdžio kūrinys – titulinis „Made in the Dark”. Alexis pats teigė, jog ši daina yra viena brangiausių jam tiek muzikine, tiek lyrine prasme. Įdomu, ką HOT CHIP vokalistas turėjo omenyje rašydamas žodžius „Since I stole this song we have made a new start”. Bet kokiu atveju, jie, sujungti su atpalaiduojančiu instrumentų skambesiu, klausosi maloniai. Pati „Made in the Dark” dainos idėja, t.y. sukurti švelnų, lopšinei prilygstantį kūrinį, yra sveikintina, tačiau albume tokių dainų yra dar dvi: paskutiniosios „Whistle for Will” ir „In the Privacy of Our Love”. Abi jos skamba tarsi „Made in the Dark” klonai ir visiškai pradangina „Wrestlers” ir „Don’t Dance” įneštą energiją. Kita vertus, lyriška albumo pabaiga dažnai yra pasiteisinantis variantas. Šiuo atveju HOT CHIP tik šiek tiek persistengė.

Svarbiausia, kad baigus klausyti „In the Privacy of Our Love” norisi spausti repeat ir iš naujo išgirsti įžanginę „Out at the Pictures”, „Ready for the Floor” bei kitus naujuosiuos HOT CHIP kūrinius. Grupė neišklydo iš savo sėkmės kelio ir toliau kuria pavyzdinę XXI amžiaus populiariąją muzika: neprimityviai melodingą, stilingą ir nevengiančią eksperimentų. Ir visai nesvarbu, kad ją atliekantys vaikinai labiau panašūs į „Moksliukų keršto” herojus, o ne į kieto DJ kulto atstovus.

http://www.youtube.com/watch?v=AW94AEmzFhQ
HOT CHIP – Ready for the Floor

Ore vertina: 9 iš 10