Muzika darbo liaudžiai: Mondayjazz

ORE dalinasi su jumis interviu internete pagauto Daliaus Drevio – vienu is Mondayjazz įkūrėjų ir iniciatyvininkų. Ant nosies kabant svarbiausiam Mondayjazz LIVE įvykiui ateinantį savaitgalį prašau Daliaus atverti Mondayjazz širdį ir kišenę.

Papasakok visa istorija, kaip viskas prasidėjo, kaip sugalvojote pavadinimą, ir ar jis vis dar aktualus, net jei ir pasitinki pirmadieni žvaliai atmerktomis akimis?

Mondayjazz atsirado prieš porą metų. Atsimenu vyko kažkoks vakaras U-lounge, kuomet jau linksmas Justas (Justas Fresh) pradėjo kažką kalbėti apie “miksų saitą“. Sako „Daleli, darom! Da Tadelis (Quazar-aut.past.) dalyvauja…“. Tada Tadelis pakalbino Paulių, kuris išmano IT ir Rūtą –dizaino divą. Taip ir susiformavo Mondayjazz branduolys. Tadas prisimena, kad idėja kilo jiems su Justu besišnekučiuojant Satta bare.

Kitas etapas buvo pavadinimo galvojimas. Pamenu brainstorm vyko prakeiktais elektroniniais laiškais ir, buvo įvairių variantų, tarp jų ir „Alljazzyra“, bet prilipo Mondayjazz, nežinau kodėl, turbūt todėl, kad gražiai skambėjo. Man būtinai reikėjo, kad į klausimą „o kodėl Mondayjazz?“ būtų koks nors atsakymas, taip „miksų saitas“ virto pirmadieniniu muzikiniu savaitraščiu internete.

O dėl žinutės, kad Mondayjazz gelbsti sunkiais pirmadieniais, tai iš tiesų buvo toks gyvenimas. Mes esame darbo liaudis. Tai nereiškia, kad „tekiname balvankę prie staklių“, bet labai panašu: tekiname prie monitoriaus visokį mėšlą. Tokia yra gyvenimo realybė, esame intelektinė darbo liaudis ir nei čia ko gėdytis, nei didžiuotis… Nuo pirmadienio iki penktadienio spoksai į monitorių, valgai pietums lietuvišką kinų maistą su glutamatais, o penktadienį eini į miestą. Tada – vėl pirmadienis – pavegetuoji iki antradienio, pora dienų padirbi ir vėl ir vėl ir vėl tas pats… Kadangi esame melomanai, pagalvojome, kad tą pirmadienio šūdą gali sumažinti gera muzika.Taip po truputį viskas ir rutuliojosi.

Atsirado vakarėliai, daug Myspace pažinčių, tada Mondayjazz motina globėja Arūnė aka Mamiko Motto 1.1 šiuo metu besidarbuojanti „Kindred Spirits“ įrašų kompanijoje, sužavėjo mus beats muzika. Taip pamažu tapome vienu bytsų puoselėtojų rezervatų, apie kurį iš mauso į mausą eina garsas per pasaulį.

Lygiagrečiai lengvesnių pirmadienių žinutės atsirado ir kita ne mažiau svarbi – tai protestas prieš… na čia sunku surasti korektiškų žodžių, bet apie visą tą realybės šou, valinskų, riaubų tarasvovų, bernyn ir dar ten tuzino rimiškių ir puikiųjų humoristų beprotybę. Nori nenori, kiek beignoruotum, tas šūdas smelkiasi į tave, nes ima kalbėti kolegos prie konvejerio ir taip toliau ir panašiai. Taigi užkurdami Mondayjazz norėjome šiek tiek atsverti, sukurti kažkokią alternatyvą, bent jau sau, kad nereiktų girdėt kalbų „kaip ten kokie nors idiotai išgarsėjo, ten skaivos visokios“. Čia ilga šneka nesinori plėstis, bet selebričiai – Jūs esate apgailėtini.

Kiek iniciatyvininkų pas jus “trinasi”? Kas jie tokie?

Labai daug, sunku netgi suskaičiuoti visus, bet apie 20 žmonių, manau. Tai nuostabūs žmonės – naujasis Vilnius, kūrybiškas ir darbštus.

Tai kas dabar Mondayjazz veikloje vistik ima viršų-vakarėliai, leidyba?

Nesimaivant tai dabar Mondayjazz LIVE! yra stipriausia, bet labai daug galvojame ir apie tai, kur eisime toliau.

Sakei, kad turite keblumu su vakarėliais – nelabai randate tinkamu vietu, kur juos daryti. Juk Mondayjazz koncepcija yra gaivinti uždususią sielą, tai ta pati vieta nesumažina tūsų energijos?

Na kaip žinia esame apsistoję WOO. Žinoma, būtų labai smagu keltis iš rūsio į rūsį iš kavinės į kavinę ir pan. Taip, kaip vykdavo „Boogaloo“, „Discomafia“ laikais ar dabar daro naujoji reiverių karta migruojanti po fabrikus. Problema yra paprasta, darydami renginį, norime atsivežti gyvai plešiantį atlikėją, o ne virti savo sultyse. Automatiškai atsiranda pinigų klausimas: lėktuvo bilietai, honoraras ir t.t. Būnant klube ta rizika dalinamės, kitu atvejų rizikuotume savo „tekinant balvankę“ uždirbtais litais ir Justo alkanais vaikais.

Kaip kilo mintis padaryti miestisko krepšio konkursą? Čia patiems pritrūko padizainintų krepšių ar tiesiog sumastėte pasekti Moytoy?

Tiksliai nepamenu, kažkaip sugalvojome. Neretai į info@mondayjazz.com gauname laiškų iš įvairių šalių nuo įvairių žmonių, maždaug, „labas aš darau tą ir tą, norėčiau prisidėti“. Taigi, nusprendėm, kad yra poreikis žmonėms pasireikšti. O kodėl krepšiai – neatsimenu. Na kaip ir marškinėliai tai yra labai dėkinga demokratiška medija – sukūrei, atspaudei ir transliuoji po miestą vaikščiodamas.

Kaip Jums pavyksta nenusisaldinti iki pagyrų puodo ir palikti oro patiems klausytojams suprasti Mondayjazz nuotaiką?

Nežinau, kartais gal nusisaldiname. Jeigu lėktuvo bilietai nieko nekainuotų, leistume sau daugiau rūgšties.

Kaip Jūs nesusipykstate – turiu galvoje tave, Freshą, Quazarą ir kitus?

Susipykstame, dažnai, o kartais ir stipriai, bet veikia tam tikra metafizinė „senelio“ (logotipo veikėjas) galia pamiršti nesutarimus. Demokratija yra sunkus išbandymas. Diskusiją gali virsti ginču, ginčas konfliktu, tada kažkas bus priverstas jį pralaimėti ir blogai jaustis, bet juk nėra namų be dūmų, o Mondayjazz rūksta kaip patrakęs.

Ar jauti, kad Mondayjazz komanda suaugo – štai ir Freshas tetis, tu ėmei dirbti sau – juk tai turi itakoti ir kūrybą?

Mondayjazz gyvena atskirą gyvenimą, nereikia to sieti su mūsų asmeniniais dalykais. Žinoma, tai įtakoja, bet ne tiesiogiai. Jeigu lenki į laiko trūkumą, tai aš manau, kad visi jo turime pakankamai, tiesiog reikia norėt ir mokėt planuotis.

Ar teko patirti, kad Mondayjazz skleidžiamas kultūra yra labiau tipinė Vilniaus, o ne, tarkim, Rygos, ar Varšuvos scenoms?

Na, nesigiriant, bet Mondayjazz scena, jeigu galime taip pavadinti, yra gana unikali dėl vienos paprastos priežasties: beats muzika, skirtingai nuo tarkime electro, yra gana siaura niša net ir undegrounde. Todėl, kada atvažiuoja atlikėjai iš Berlyno ar Vienos ar Paryžiaus, nustemba, kiek žmonių atėjo į vakarėlį ir, kiek įdėta darbo, kad renginys nebūtų eilinė savaitgalio naktis klube. Beats scenos nėra nei Rygoje, nei Taline, o su Varšuva, deja, nesame pažįstami.

Ryralio sukūrė savo leiblą, kolaboravo su Čili, dabar turi PopStar Bar Kaune. Koks Mondayjazz gyvenimo vingis gali sukurti komerciskai sėkmingą ritmą? Ar griežtai neparsiduodat?

Žiūrime palankiai į prekės ženklo kolaboravimą su kultūrą, bet ta kolaboracija turi būti saikinga. Deja dažnai atsitinka taip, kad jeigu jau paremiamas kažkoks kultūrinis renginys, tai užvarvolinamas tokio dydžio logotipas, jog sušikamas visas reikalas.

Koks prekinis ženklas turi pasiūlyti kolaboraciją, kad Mondayjazz sukauktų iš malonumo?

Čia kiekvienas Mondayjazz darbuotojas skirtingai matyt sukauktų. Justas su Tadu Nike kedus mėgsta, o aš – nemėgstu, nes Nike yra išnaudotojai. Man patinka daug kitų brandų, pvz. – Casio G-Schock. Apskritai nereikia sureikšminti šių dalykų, bet nereikia ir neigti.

Geriausias Mondayjazz įvykis?

Reikšmingiausiu įvykiu reikia laikyti patį Mondayjazz užgimimą, internetinio puslapio paleidimą po pusės metų tylos iš gabaus, bet dingti mėgstančio, jo kūrėjo Toliko.

Dėkoju, kad atvežėte nuostabiai prie pulto kūną ir garso bangas judinantį fainuolį FLAKO! Dar pagirk Mondayjazz busimąjį gimtadienį.

Balandžio 4 dieną atvažiuos Fulgeance taip pat Dorian Concept ir Dimlite. Jie yra genijai ir čia ne mes tai sugalvojom. Jeigu ne jų simpatijos mums ir mūsų miestui, tai net veksas neįpirktų tokios trijulės.

Jei Mondayjazz butu miestas, koks tai miestas?

Vilnius

Daugiau:

www.mondayjazz.com
www.myspace.com/mondayjazz
www.facebook.com/pages/Mondayjazz/59074712568