Daddy Maky @ Mokytojų namų kiemelis, rugsėjo 19 d.

Praėjusį šeštadienį Vilniaus mokytojų namų kiemelyje šmėžavo nemažai dreduotų galvų. Jų savininkai turėjo progą pasidžiaugti gyvu reggae iš Vakarų Afrikos – Senegalo. Daddy Maky ir jo Positive Fire grupė žvarbų vakarą sušildė ne vieno reggae mylėtojo ausį ir širdį. Kaip ne sykį koncerto metu džiaugėsi ir pats Daddy Maky, Positive Fire nebūtų taip šildę, jei ne audringai juos palaikę koncerto lankytojai.

Prie Mokytojų namų atvykom apie devintą valandą vakaro. Iš kiemelio skambėjo roots reggae, Burning Spear dub ir jo įsimintinos pučiamųjų partijos, kontroliuojamos Gonzaless Selekta iš Zion Explorers. Tačiau šį vakarą laukėm gyvo reggae, taigi, paklausę renginio organizatoriaus Manto iš įrašų studijos „Switched!”, kada pradės groti svečiai, susišildėme arbata Mokytojų namų kaimynų Baltų dramblių kavinės rūsyje. Į koncertą pakilome tik gavę žinią, kad jis jau prasidėjo.

Spėjom į pirmos dainos, Daddy Maky esamo/būsimo hito „Dem Gone“ pabaigą. Su juo atvyko privalomi muzikantai – būgnininkas, bosininkas, klavišininkas ir gitaristas, jie grojo tvirtai ir užtikrintai (renginio anonse buvo skelbiama apie planuojamą gerokai didesnio kolektyvo pasirodymą, net trylikos žmonių. Tačiau kaip pavyko vėliau išsiaiškinti, taip atsitiko dėl kalbinių nesusipratimų ruošiantis renginiui. Nesinori labai gilintis į tai.. lost in translation thing). Garsas taip pat buvo geras ir stiprus, net ėmėme baimintis, kad neateitų nepatenkinti kaimynai su policija. O dredai šmėsčiojo ore…

Taip, energijos Daddy Maky tikrai nestigo, jo sodrus vokalas skambėjo visą vakarą ir, kaip ir pridera reggae muzikai ir ją atliekančiam žmogui, vykdė edukacinę misiją. Pristatydamas kūrinius Daddy Maky paaiškino, kas yra rasta, papasakojo apie Afrikos skurdą, korumpuotus politikus, policiją, kariuomenę. Jo pasakojimai rado atsaką ne tik klausytojų širdyse, bet ir lūpose: žmonės audringai palaikė Daddy Maky visą koncertą.

Dėl dredų išvarytas iš namų, Daddy Maky įsitikinęs, jog tik meilė savo artimui, meilė Jah yra atsakymas į visus klausimus. Ir, žinoma, dainavo apie meilę moteriai, kurią jis pašlovino ne tik lyriškais tekstais ir klasikiniais reggae ritmas, bet ir atliko ragga dancehall kompoziciją. Viena iš scenon pakviestų merginų sušoko visai neprastą šokį, atspindėjusį, apie ką iš tiesų yra kūrinys..

Retai kada Lietuvoje tenka pamatyti tiek daug energijos turinčius muzikantus, gal tai dėl to, jog reggae koncertai įvyksta gan retai. Publika pasirodė išties laiminga ir ištroškusi gyvos muzikos garsų. Niekaip negalėjau atsistebėti plačiomis muzikantų šypsenomis viso koncerto metu, kuris truko kiek ilgiau nei pusantros valandos. Lietuvos ir Senegalo vėliavų spalvomis papuoštą šaliką apsirišęs klavišininkas, baltu kostiumu pasidabinęs bosininkas, tvirto stoto būgnininkas, prakaulus gitaristas ir pats Daddy Maky įpusėjus koncertui klausė, ar jau gana. Publika norėjo iš muzikantų visos nakties… Tą vakarą savo gimtadienį šventęs Daddy Maky sakė neužmiršiąs 2009 m. rugsėjo 19 niekada gyvenime, dėkojo visiems ir džiaugėsi tokiu šiltu sutikimu.

Koncertui artėjant į pabaigą, Positive Fire sugrojo ir kelias klasikines reggae kūrinių versijas. Visų pirma nuskambėjo Lee Scratch Perry ir the Upsetters „Curly Locks“ su Daddy Maky pamokymais apie dredus. Vėliau to paties kūrinio versija su Buju Banton tekstu „Murderer“. Dar vėliau meistriškai sulipdyta Bob Marley „I Shot the Sheriff“ ir „The Heathen“ versija. Tiek Buju Banton, tiek Bob Marley įtaka Daddy Maky atsispindi ne tik jo vokaliniuose sugebėjimuose, bet ir scenos judesiu – pamaniau, jog jis ir gerokai didesnę sceną būtų užpildęs savo energingu šokiu.

Galiausiai, pristatęs visus atlikėjus, skambant „Dem Gone“ (taip, man pavyko šį kūrinį išgirsti – jo ilgąją, kiek ilgesnę nei dešimties minučių versiją), Daddy Maky padėkojo nuostabiai publikai, pasiteiravo, ar kas dar norėtų užsukti į jo koncertą. Pasirodo, atlikėjo ir jo prodiuserio planuose dar ne vienas vizitas į Lietuvą su koncertine programa. Su gimtadieniu Daddy Maky pasveikinusio Eazystyle MC ir KVT jungle seto nebesulaukėme ir pasukome namo.

Po koncerto svarčiau, ar ir ne tik reggae koncertuose publika tokia švytinti, patenkinta bei teigiamai nusiteikusi. Būtų įdomu išgirsti šios muzikos įrašą, albuminę versiją, palyginti ją su tuo, ką mačiau koncerte, kuriame Daddy Maky ir Positive Fire grupė grojo tikrą reggae, tikrą dancehall, tikrą muziką, tikrai Vilniuje, Mokytojų namų kiemelyje praėjusį šeštadienį. Ir net porą sykių pasirodžiusi policija teigiamos ugnies neužgesino.

Daddy Maky koncerto Mokytojų namų kiemelyje LIVE įrašas – čia.