Mantas T: “Sprungbrett für ba.”

Nepraėjo nė keli metai po to, kai “Sūpynėse” su Mantu T. kalbėjomės apie tuo metu šviežią projektą ba., o šiandien vinilinis jo “Pasikeist” EP jau puikuojasi Manto kuruojamo leiblo “Partyzanai Pop” kataloge. Pirmą kartą Beną Aleksandravičių & Ko. pamatėme a.a. “T.Ė.T.Ė.” apdovanojimų ceremonijoje ir netrukus ba. davė turbūt vieną pirmųjų savo interviu. Per tą laiką “Tai-ne-žmogus sugebėjo pasikeist ir rast savo klaidas”, o trio virto duetu, kuriame, be idėjinio lyderio Beno, būgnais groja daugelyje projektų matytas Jonas Butvydas (Despotin Fam & The Big Bang Band, Repo Seniai Live Band ir kt.).

Pokalbis su Mantu turėjo būti lyg ir “Pasikeist” vinilo promo, bet per kelias savaites nuo išleidimo 100 jo kopijų išsivaikščiojo pas melomanus ir “Partyzanai Pop” turbūt tyliai keikė save, kad neatspaudė šimto kito daugiau. Bet ba. jau turi kitų naujienų – neseniai „Happyendless“ įrašų studijoje buvo baigtas įrašinėti pirmasis tikras studijinis projekto albumas „Rasti/pasiklysti“.

„Pastaruoju metu mano klausomiausias albumas yra būtent šis. (…) Džiaugiuosi savo parašytais tekstais. Esu laimingas, kad darau tai, kas man patinka“, – sako ba. siela, muzikos ir tekstų autorius Benas. „Apie mane. Apie ją… Apie aplinką ir jausmus. Apie viską ir visus, kuriuos mačiau ir jaučiau, – tęsia jis. – Albumas jausmingas ir agresyvus. Išgyventas. Jis pasakoja viską, kas įvyko mano gyvenime per pastaruosius dvejus metus. Istorija nebus padėta ant lėkštutės. Norint suprasti, reikės pasigilinti. Ji negali pro vieną ausį įeiti, pro kitą išeiti.“

Albumą sudaro 10 kūrinių. Jis buvo kuriamas dvejus metus – būtent prieš tiek laiko buvo sukurta pirmoji albumo daina. Pasak B. Aleksandravičiaus, ba. skambesys ieškotas ir pagaliau jį iš tikrųjų pavyko surasti. Lapkritį muzikantai iškeliauja į pristatomąjį albumo turą po Lietuvą – teksto pabaigoje ieškok, kur jie gros arčiausiai tavęs.

O mes sėdame su pradžioje jau minėtu Mantu ir kalbamės apie ba. vinilą, jo leidybą, šviežią kūrybą bei remiksus.

Per vos daugiau nei savaitę nuo pristatymo visas tiražas išparduotas, tave tai nustebino?

Tiesą pasakius, ne tik nustebino, bet kurioziškai net nuliūdino, kad plokštelės nepavyks įsigyti visiems norintiems. Bet iš kitos pusės, įrašas tapo tikrai išskirtiniu bei jau dabar kolekcinės vertės meno kūriniu. Geriau toks jo likimas nei atgulimas sandėlyje su svariu dulkių sluoksniu.

Kada pirmą kartą išgirdai apie ba.? Ar iškart sugebėjai pasikeist ar prireikė laiko, kol supratai, jog Beno kūrybą reikia įamžinti?

Pirmą kartą ba. išgirdau prieš du metus “Sūpynių” festivalyje. Tada labai gražiai ir simboliškai sužaidė ir gamta. Buvo trumpalaikė liūtis, po kurios staigiai išlindo saulė, o kartu su ja – ir Benas ant scenos. Tai buvo tikras pragiedrėjimas tiek tesiogine, tiek muzikine prasme. Netrukus su tavimi ir Sekretore susitikome ant lieptelio prie Žeimenio ežero. Kaip tik tada ir gimė mintis išleisti naują ba. kūrinį mūsų “Partyzanai Pop” subleible. Tu dar leptelėjai, kad jo turinys labai tinka remiksams. Po kelių savaičių brūkštelėjau Benui, ar jam būtų tai įdomu ir sulaukiau greito atsakymo. Gal dėl to, kad neseniai pas mus pasirodė ir Colours Of Bubbles singlas „Home“, kuris koncepciškai buvo vienoje linijoje.

Kas tave sužavėjo ba. kūryboje?

Mane visada žavi pirmoji, „jauna“ kūryba, kuri dažniausiai būna skaisti, skaidri ir unikali, nes dar mažai ko įtakota. O tai yra neišvengiama, nes bet kokia patirtis nuolat daro įtaką. Taip pat buvo ir su Golden Parazyth. Iki šiol gerai prisimenu, kaip negalėjau patikėti, kad Giedrius, vos persikėlęs iš Ukmergės rajono į Kauną, ir nežinodamas jokių tuo metu meinstryminio undergroundo grandų, sudėliojo tokias savo debiutinio albumo dainas.

Ar turėjote konkurentų ba. kūrybos leidyboje?

Rodos ne. Iš esmės labai nustebino, kad jį kuravo žiauriai daug prie įrašo prisidėjęs Vaiperis, kuris, maniau, atstovauja visai kitai scenai. Bet jau po kelių pradinių susirašinėjimų supratau, kad tiek Benui, tiek Vitalijui labai svarbus kokybiškas rezultatas. Beje, aš, kaip ir visiems mūsų atlikėjams, pasiūliau standartines mūsų sąlygas, t.y. tokias kaip ir “Factory Records”, kur vienintelis kontraktas buvo pasirašytas krauju, be jokių formalumų ir vieninteliu įsipareigojimu – dirbame kartu, kol tai duoda abipusę naudą bei pasitenkinimą.

Kas atrinko tuos 4 kūrinius, kurie buvo įlieti į vinilą?

Pirminė mintis buvo tik singlas su remiksais 10″ ar netgi 7″ inčuose. Kadangi neturėjome griežto dedlaino, viskas rutuliojosi organiškai. Galiausiai nusprendėme leisti 12“, kur buvo galima įamžinti daugiau ba. kūrybos. Ypač turint omenyje, kad vinilinė laikmena yra tokia brangi, išskirtinė ir ilgaamžiška. Kadangi, kaip minėjau anksčiau, visada noriu įamžinti pačią pirmąją kūrybą, atsargiai pasiūliau įtraukti ir geriausius debiutinio ba. „Raktas“ EP kūrinius. Tikėjausi greito atmetimo, nes Benas yra gana kategoriškas, bet paklausti nieko nakainuoja, išdrįsau ir rezultatu labai džiaugiuosi.

Šią plokštelę spaudėte Anglijoje. Kodėl ne Čekijoje, Vokietijoje ar dar kur nors?

Domėjausi įvairiomis manufaktūromis, teiravausi Bristolyje gyvenančio IJO, Pranzos ir Aivaro (ex-Soy Farm) nuomonių. Britų pasiūlymas buvo ir geriausias, ir mažiausiai komplikuotas. Be to, ši spaustuvė pagamino ir Soy Farm „Obsessions“ LP, tai buvo ir šiek tiek patirties.

Ar tai, kad Benas dainuoja lietuviškai neatbaidė? Juk jūs orientuoti į tarptautinius vandenis.

Tiesą pasakius, pradžioje užklausiau Beno, ar nauja daina galėtų būti anglų kalba. Atsakymas buvo kategoriškas ir užtikrintas. Supratau, nepavyks perkalbėti, kaip prieš 7 metus Golden Parazyth įkalbėjau albume turėti bent vieną lietuvišką kūrinį (“Lapė”).

Kaip dydžėjus pats groji techno, tačiau “Partyzanai Pop” rūpinasi išskirtinai indie muzika: Soy Farm, Axis, Flamingo, Colours of Bubbles ir dabar – ba. Kaip čia yra… Juk šitų įrašų šokiuose negroji?

Kaip djus groju nuo A iki Z, nemėgstu apsiriboti vienu stiliumi. Beje, ba. „Pasikeist“ 96wrld remiksą grojau tiek “Granatos Live”, tiek “Satta” festivaliuose ir visai suėjo. Dėl indie muzikos, visada norėjau vystyti instrumentinės ir elektroninės muzikos dialogą, kuris gali būti realizuojamas per remiksus. Vienintelis mano reikalavimas tokiam dialogui – daugiau ar mažiau šokių aikštelei pritaikytos originalių kūrinių remikso versijos.

Tai, berods, antrasis “Partyzanai Pop” vinilas po Soy Farm “Obsession”, išleisto 2009-aisiais. Kodėl tokia ilga pertrauka ir toks didelis skirtumas tarp tiražų: nuo 500 “sojos” iki 100 “benų”?

Vinilo spauda labai ilgai užtrunka, be to, manau: geriau nieko, negu nekokybiškas produktas. Beje, nežinau, ar etiška minėti, bet Without Letters mums irgi siūlė išleisti jų EP. Kadangi tuo metu buvome smarkiai užsiėmę ba. įrašu, fiziškai negalėjau pasiūlyti 100% mūsų pastangų abiems projektams. Be to, ir stilistiškai prisibijojau, ko, jei atvirai, dabar labai gailiuosi. Without Letters „Self Titled“ EP guli mano kolekcijoje ir labai apmaudu, kad „Partyzanai Pop“ logotipas nesipuikuoja ant šio vinilo viršelio.

Dėl tiražo – 500 vnt ar 100 vnt kaina skiriasi labai mažai, bet, kaip ir meninių fotografijų tiražavimo bei pardavimo praktikoje – kuo mažesnis tiražas, tuo didesnė vertė.

ba. jau turi savo pirmąjį albumą, ar tai galėtų būti vėlgi romantiškas vinilas?

Nežinau, nes apie tai net negalvojau. Manau, kad ne. Ba. jau peržengė undergroundo ribas ir vertas didesnių tiražų bei pardavimų. Mūsų tikslas – duoti pirmąjį impulsą. Vokiečiai turi gerą žodį reklamos verslo žodyne – „Sprungbrett“, kas reiškia baseino tramplinas, perkeltine prasme, suteikiantis inerciją idėjai. Realiai negalime pasiūlyti pilno vadybos ir komercinės sėkmės paketo, o tik pagalbą pirmuosiuose negailestingos muzikos industrijos žingsniuose.

Pabaigai labai norėčiau padėkoti kolegai Mindaugui Čaplinskui už didelę pagalbą dalykiniuose mūsų įrašų kompanijos reikaluose, Pranzai – už masteringo stebuklus ir, aišku, Vaiperiui iš “Despotin Team” – už prodiusavimo ir koordinavimo iš ba. pusės pastangas.

ba. turas po Lietuvą:

11 13 / Klaipėda / Kaštonas/ChestNut
11 14 / Kėdainiai / Grėjaus namas
11 22 / Kaunas / XATA
11 28 / Mažeikiai / Lofthouse Mažeikiai
11 29 / Šiauliai / Blic Bar
12 05 / Joniškis / Zap’o baras
12 09 / Vilnius / Tamsta Club

Internete:

https://www.facebook.com/baofficialmusicpage

https://soundcloud.com/benasaleks