Festivaliai 2015: Europoje ir čia

Kasmetiniuose Europos festivalių apdovanojimuose paskelbti geriausi pernai metų festivaliai, jų atlikėjai ir vadybininkai. Apdovanojimus kartu rengia Europos festivalių asociacija “Yourope” ir Europos muzikos mainų platforma “Eurosonic Noorderslag”. Laimėtojus išrinko daugiau nei milijonas melomanų iš viso pasaulio, o 25% įtakos sprendimams turėjo žiuri: žurnalistai, koncertų agentai, renginių organizatoriai. Pernai laureatai buvo tokie.

Šįkart, kaip jau įprasta, apdovanojimai praėjo be lietuviškų akcentų, tačiau tai nereiškia, kad Lietuvoje nebuvo gerų festivalių. Panašu, kad po praėjusio sezono vietinių renginių scena truputį keisis. Po paskutinių “Sūpynių” ir tragiško jų finalo, pasibaigusio merginos mirtimi, sklinda gandai, kad tai gali būti paskutiniai klaidžiojimai ir šokiai prie ežero. Gaila, nes festivalis jau buvo patraukęs pasaulio dėmesį kaip vienas best kept secrets ir kasmet pateikdavo dėmesio vertą programą. 3-iasis “STRCamp” iškart paskelbė, kad čia jų – ultimum tempus. Nepaisant to, trečias kartas nemelavo ir sovietinėje poilsiavietėje tvyrojo itin jauki atmosfera, pripildyta nuotykingų garsų smalsioms ausims. Jam atiduodame didžiąją dalį menamų Lietuvos festivalių apdovanojimų. Po galingo, tačiau finansiškai labai nenaudingo starto, vargu, ar vyks “Newman” Druskininkuose. Yra vilčių, kad šis itin progresyvus renginys išsiskaidys į kelis mažesnius pasibuvimus pušynuose prie Nemuno. Apie pabaigą paskelbė ir vienas festivalių veteranų “Tundra”: “Prieš 13 trumpai ilgų metų reivo fėjų ir miško elfų sukurta, 2016 m. liepos naktinį dangų “Tundra” nušvies paskutinį kartą.”

Nors “ALT events” indoor naujagimis “Jupiter” gimė leisgyvis, jų pirmagimis “Devilstone” (ex-“Velnio akmuo”) toliau auga sveikas ir žingeidus. Organizatoriai jau paskelbė kitų metų datą ir paslapčia dėlioja savo kozirius. “Rafta” išlipo į krantą Nidos oro uoste, tačiau šis eksperimentas nebuvo labai sėkmingas. Šio renginio stiprybė vis dėlto vandenyje. “Granatos” užsitarnauja vis didesnę muzikantų ir publikos pagarbą kaip vienas profesionaliausiai organizuojamų festivalių. Tiesa, jų programa pernelyg saugi, kad sudomintų rimčiau besidominčius muzika. Paskutinis “Loftas fest” sukėlė dviprasmiškus jausmus, tačiau Diawara&Co jau paskelbė 2016-ųjų datą ir pirmą headliner’į. Žinoma, reikia tikėtis, kad beveik kiekvieną savaitgalį vyks tie maži entuziastų festivaliukai, kuriuose dažnai būna intymu ir jauku. Norėtųsi, kad šiemet “normalūs-oficialūs” festivaliai neužimtų visos erdvės.

Tačiau grįžkime į Europą, kur pernai geriausiai suskambėjo:

Geriausias didelis festivalis: “Untold”, Rumunija

Geriausias vidutinis festivalis: “Telekom Volt, Vengrija

Geriausias mažas festivalis: “Happiness”, Vokietija

Geriausias naujas festivalis: “Lollapalooza Berlin”, Vokietija

Geriausias festivalis viduje: “Les Transardentes”, Belgija

Festivalių metų himnas: Major Lazer “Lean On”

Metų naujokas: Hozier, D.Britanija

Geriausias headliner’is: The Prodigy, D.Britanija

Geriausia festivalio programa: “Sziget”, Vengrija

Mėgstamiausias atlikėjų festivalis: “Rock Werchter”, Belgija

Metų promoter’is: “Horstmann Unternehmensgruppe”, Vokietija

Metų agentas: Emma Banks (CAA), D.Britanija

Žaliojo veiksmo apdovanojimas: “Tollwood”, Vokietija

Inovacijų apdovanojimas: “Das Fest”, Vokietija

Kompetencijos ir aistros apdovanojimas: Chris Kemp, D.Britanija

Apdovanojimas už gyvenimo nuopelnus: Jean-Louis Brossard ir Beatrice Mace, Prancūzija

Internete:

eu.festivalawards.com