Pirmasis Lietuvoje dirbtinio intelekto vaizdo klipais pagardintas elektroninio hip-hopo EP

Dar prieš dešimtmetį negalėjome įsivaizduoti, kad kompiuteriai taps poetais, kurs muziką, vizualizuos bet kokius mūsų pageidavimus. Dabar dirbtinis intelektas yra nuolat tobulėjanti realybė, kuri nežada niekur trauktis. Kol dalis menininkų dėl kibernetinio konkurento nuogąstauja, kiti išnaudoja jo siūlomas galimybes. Dirbtinį intelektą pasibalnojo ir elektroninės muzikos kūrėjas Kondencuotas Pienas su reperiu Dr. Tigriu.

Prieš kelis dešimtmečius susitikę vilniečiai tuomet diskutavo ar gali lietuviškas repas skambėti ant drum and bass muzikinio takelio. Dar 2009 metais išleistame Tigrio albume “Džemas” nuskambėjusios dainos “Motyvacija paprasta” ir “I see yellow” tiek jiems patiems, tiek klausytojams įrodė, kad pajungus protą ir širdį, viskas yra įmanoma.

Prabėgus 15 metų meilė muzikai ir eksperimentams dar sykį suvedė šiuos veikėjus. Jau tris repo džemus išvirusiam Tigriui ir albumą “13+ Jams” neseniai išleidusiam Kondencuotam Pienui atėjo metas užmaišyti bendrą viralą – mini albumą (EP) “Dirbtinio intelekto džemas”.

Šešių kūrinių EP yra ne tik muzikinė kelionė po kosmosą, filmų ir virtualų pasaulius, bet ir ispėjimas apie dirbtinio intelekto grėsmes. Galimus pavojus čia įkūnija kibernetinio samurajaus metafora. Kiekvienam iš kūrinių Dr. Tigris dirbtinio intelekto pagalba sukomponavo ir vaizdo klipus. Tai pirmas kartas Lietuvos muzikos istorijoje, kai EP yra apipavidalinamas būtent tokiu būdu. Beje, pasak klipų autorius – vizualizacijos nėra tobulos, dirbtinis intelektas įvėlė klaidų. Tai įrodymas, kad bent kol kas kompiuteriai dar neaplenkė žmogaus.

Mini albumo (EP) autoriai yra savo scenų veteranai. Downtempo, house, drum and bass stilių elektroninę muziką Kondencuotas Pienas pradėjo kurti dar 2003 metais. Albumas “13+ Jams” pasirodė šiais metais, o keletas kūrinių sukasi Opus3 bei Power Hit Radio eteryje. Pats kūrėjas sako, kad albumą inspiravo 1990-2000 metų laikmečio skambesys, Underworld, The Prodigy, Westbam stilistika.

Tuo metu Tigris tekstus užsirašinėti pradėjo prieš daugiau nei du dešimtmečius. Prie mikrofono stojo 2002-aisiais, kai su bičiuliais susibūrė į kultinę Lietuvos hiphopo grupę Mental Crew. Vėliau išleido net keturis solinius albumus.

Hiphopas, elektronika, dirbtinis intelektas – tirštas, ryškių skonių džemas, kuris tiks ir prie arbatėlės, ir šokių aikštelėje. Skanaus!

Kondencuotas Pienas meets Dr. Tigris DI sukurtą video klipu EP “Dirbtinio intelekto džemas” rasi Kondencuoto Pieno ir Dr. Tigio Youtube playlistuose:

EP “Dirbtinio intelekto džemas” nuorodos Kondencuoto Pieno tinklapiuose:

https://open.spotify.com/artist/1XLA7hCHVBJ3H5Bnrngd2R

https://kondencuotaspienas.bandcamp.com/album/dirbtinio-intelekto-dzemas

https://www.facebook.com/kondencuotaspienas22

EP “Dirbtinio intelekto džemas” nuorodos Dr. Tigrio tinklapiuose:

www.youtube.com/@DrTigris

https://www.facebook.com/dr.tigris/

www.soundcloud.com/DrTigris

www.DrTigris.bandcamp.com

Dr. Tigro kontaktai: tigris3mc@yahoo.comtigris