Tarptautinio muzikos inkubatoriaus „NOVUS“ 2024 laimėtojai – grupė Defektas

Šią savaitę baigėsi Vilniuje, menų fabrike „LOFTAS“ vykęs jau 9-asis jaunųjų grupių konkursas „NOVUS“. Antradienį į finalą savo favoritų palaikyti susirinkę žmonės vos tilpo lauko terasoje, o šių metų konkurso nugalėtojais tapo industrinio roko grupė iš Vilniaus „Defektas“.

Viso renginio metu, kuris vyko nuo liepos 2 d. iki rugpjūčio 20 d., pasirodė 21 grupė – 19 atstovų iš Lietuvos ir 2 iš kaimyninės Latvijos. Kaip ir kasmet, devintą kartą iš eilės, „NOVUS“ vedė grupės „ba.“ lyderis Benas Aleksandravičius.

Finale pasirodė penkios grupės: „Raudona Šviesa“, Gabrielė Pukelytė ir grupė, trečios vietos nugalėtojai „Saulės Dievas“, antros vietos laimėtojai „Frizz“ ir šių metų geriausia „NOVUS“ grupe išrinkti „Defektas“.

„Defektas“ pasakoja, kad, kaip ir dauguma naujai susikūrusių grupių, jie ieškojo būdų savo kūryba pasiekti kuo platesnę auditoriją – taip jie atrado „NOVUS“. Nors svarbiausia buvo pasirodyti ir groti geriausiai, kaip jie gali, maža viltis, kad pasiseks kažką laimėti, visada ruseno.

„Nepaprastai džiaugiamės laimėjimu, esame ekstazėje. Dalyvaudami konkurse vadovavomės požiūriu „bus kaip bus“, nenorėjome turėti didelių vilčių kažką laimėti, kad netektų nusivilti. Susitelkėme į grojimą ir apie pergalę per anksti stengėmės negalvoti. Praėjus į antrą pusfinalį, o vėliau ir finalą, pradėjo atsirasti kažkokie lūkesčiai, bet net ir dabar dar neapsipratome su mintimi, kad tikrai laimėjome“, – pasakoja laimėtojai.

„Defektas“ dėkoja komisijai už konstruktyvius ir profesionalius komentarus, o gerbėjams – už išskirtinį palaikymą, kuris visada motyvuoja tobulėti.

Šių metų laimėtojai gavo kylančiai grupei tikrai vertingų dovanų: 1000 eur iš konkurso rėmėjų „Kalba plytos“, 1000 eur iš asociacijos LATGA, 1000 eur albumo įrašams iš asociacijos AGATA, „Green Lakes Pressing“ išleis 100 vienetų grupės vinilų, fotografas Rytis Šeškaitis surengs profesionalią fotosesiją, o pati grupė gaus galimybę pasirodyti tarptautiniame festivalyje „Loftas Fest“.

„Manau didelis žingsnis grupėms yra pasirodyti „Lofto“ scenoje, o didžiausias privalumas yra tai, kad jauna grupė iš karto pasirodo prieš kelių šimtų žmonių auditoriją. Tai – puikus kelias rasti gerbėjų, konkurse grupes vertina muzikos profesionalai, tad yra galimybė būti pastebėtiems ir įvertintiems jų“, – apie „NOVUS“ pasakoja projekto koordinatorė Živilė Jankutė Pivoriūnė.

Be prizų neliko ir antros vietos nugalėtojai „Frizz“ bei trečią vietą užėmę „Saulės Dievas“ – LATGA antrajai vietai padovanojo 500 eur prizą, o trečiajai – 400 eur.