Jungtinė Urtės Janus ir Paweło Olszewskio paroda „Still Life“ „Editorial“ erdvėje

Rugsėjo 5 d. 18 val. Vilniaus galerijų savaitgalio metu „Editorial“ erdvėje (Latako g. 3, Vilnius) duris atvers jungtinė Urte Janus ir Paweł Olszewski paroda „Still Life“. Lietuvių menininkės Urtės Janus skulptūrose ir lenkų jaunosios kartos menininko Paweło Olszewskio tapybos darbuose iš pirmo žvilgsnio pažįstami žmogaus sukurti daiktai virsta laiką stingdančiais civilizacijos reliktais, kuriančiais naujas laiko bei erdvių dimensijas.

Ant brandinimo įrangą primenančių lentynų po storu druskos sluoksniu kristalizuojasi Urtės Janus išdėlioti objektai. Ką renkamės palaidoti, o ką – išsaugoti? Maistas, kūnai, nuodai, prisiminimai, paslaptys, lobiai, viltys – ką verta įšaldyti druskos molekulėse, kurių gavybos ir pasklidimo istorija katalizavo karus, revoliucijas bei technologinį progresą? Pasitelkdama rastų daiktų – įrankių, nuodingų atliekų, nuolaužų – kompozicijas, Janus kuria mikrosaugyklą, mažą to neišmatuojamo žemėje plytinčio druskos sluoksnio, po kuriuo slepiasi mus pragyvensiantys nuodingiausi žmonijos veiklos pėdsakai, modelį.

Laikas ir erdvė multiplikuojasi aplink kasdienius daiktus specialiai šiai parodai nutapytose Paweło Olszewskio drobėse. Prislopinta spalvų paletė ir futurizmą menanti geometrija plonais sluoksniais dalija drobių paviršių, mirgantį lyg ekranas tamsoje. O gal tai ekranai žvelgia į mus ir į juos supančius daiktus, o ne atvirkščiai? P. Olszewski apverčia įprastą žiūros tašką, paversdamas mums pažįstamą aplinką laike pasiklydusiais natiurmortais, lyg binarinės opozicijos regimus technologine akimi.

Apie menininkus:

Urte Janus (g. 1991 Vilniuje) – Londone gyvenanti ir kurianti lietuvių menininkė. Baigusi bakalauro studijas Vilniaus dailės akademijoje, fotografijos ir medijų meno katedroje, šiuo metu tęsia magistro studijas Meno ir ekologijos programoje Londono „Goldsmiths“ koledže. 2023 m. buvo atrinkta tarp „JCDecaux“ premijos laureatų, taip pat yra Alexanderio McQueeno „Sarabande“ fondo rezidencijos absolventė. Kūrėja nuolatos dalyvauja grupinėse parodose Jungtinėje Karalystėje, 2023 m. sukūrė įvietintą instaliaciją anglikonų koplyčioje, Nunheado kapinėse Londone.

Paweł Olszewski (g. 1996 Torunėje, Lenkijoje) – Krokuvoje gyvenantis ir kuriantis menininkas. Baigė bakalauro studijas Krokuvos dailės akademijoje ir įgijo magistro laipsnį Meno universitete (Universität der Künste, UDK) Berlyne. Kūrėjas yra surengęs dvi personalines parodas „Piktogram“ galerijoje Varšuvoje, taip pat dalyvavo grupinėse parodose Varšuvos Modernaus meno muziejuje ir projektų erdvėje „Serce Człowieka“ Varšuvoje.

Parodos dizainas: Monika Janulevičiūtė

Tekstų vertimas ir redagavimas: Alexandra Bondarev

Parodą remia Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Paroda veiks iki spalio 12 d.

„Editorial“ erdvė atvira III–V 15–19 val. ir VI 12–16 val.