„Reivo mokykla“ grįžta į Kauno tvirtovės parako sandėlį

Rugpjūčio 30 d. elektroninės šokių muzikos pirmaklasiai ir absolventai rinksis į P.A.R.A.K.Ą., kuriame vienai nakčiai duris atveria „Reivo mokykla“. Dvi scenos, kuriose daugiau nei 20 didžėjų iš užsienio bei Lietuvos intensyviais ritmais ir galinga energija sprogdins po žeme įsikūrusį ir caro laikus menantį betoninį parako sandėlį Šančiuose.

Hardcore, techno, electro punk, EDM, drum & bass, hyperpop ir kitų greito tempo, energingo ir net ekstremalaus skambesio entuziastai jau gali ruošti pažymių knygeles, o tiems, kuriems tai pirmasis kartas, – šis renginys taps įspūdinga muzikinės ir kultūrinės edukacijos patirtimi.

Namų darbų po reivo pamokų – nebus

„Visos pamokos turės būti išmoktos „Reivo mokykloje”, zūbrinti ir kalti reikės iki paskutinio sauso siūlo, tam turėsime visas 12 valandų“, – šypsosi renginį organizuojančios „Emphobia“ įkūrėja Gintarė Perutavičiūtė.

Antrą kartą vykstančią „Reivo mokyklą“ gyvais pasirodymais atidarys kylanti hyperpop žvaigždė Domantas Barkus – Barkodas, ką tik išleidęs debiutinį albumą „Padėkit“, ir yyori – – hito „Meilė po meilės“, YouTube platformoje surinkusio daugiau nei 1 mln. perklausų, bendraautorius.

Sunkiojoje – hardcore, salėje prie „Reivo mokyklos“ lentos stos net du svečiai iš hardcore tėvynės Nyderlandų. Jau penkiolika metų aktyviai grojantis To-wa atpažįstamas iš unikalaus hardcoretecho stiliaus derinimo su hiphopo elementais. Dueto Insanity narys smogs sunkiais spyriais, mat ruošia mainstrem’o & uptempo pamoką tiesiai iš pogrindžio. Pašėlusiai greitą ritmą ir tamsią atmosferą palaikys po hardcore, gabber, hyperpop stilius nardantis latvis Maniken05.

Ne mažiau įspūdingas lietuvių desantas užtikrins, kad naktis praeitų nepamirštamai. DR. X-ray drąsiai galima vadinti hardcore pirmūnu Lietuvoje. Šokių muzikos pasaulyje pasirodęs 1997 m. jis iki šiol ištikimas ne tik šiam skambesiui, bet ir miksavimui iš vinilinių plokštelių. Elektroninės muzikos prodiuseris ir didžėjus M1dlet, kartu su daugeliu kitų atlikėjų, gyvai pademonstruos aršiausias hardcore muzikos ribas.

Antrojoje, Mišhrainės salėje, maišysis įvairiausi elektroniniai garsai, kiekvienas iš devynių atlikėjų savo stiliumi pasakos istoriją. Doctah Jahngle – atlikėjas, LRT OPUS laidos „Baltijos čempionai“ vedėjas, tapys dinamišku, tačiau kartu ir sklandžiu jungle garso teptuku. Susipažinti būtina su „Emphobia“ rezidentu, mechaninio skambesio ir subtilių garso tekstūrų meistru Neilu J, kuris į P.A.R.A.KĄ. sugrįžta po techno pasirodymų festivalyje „Sintezė“ ir Jūros šventės reivo (!).

Bendras reivų vardiklis – vertybės ir bendruomenė

Reivas (angl. rave) – tai įtraukiantis šokių muzikos renginys, kuriame susipina elektroninė muzika, efektingos šviesos, hipnotizuojanti transo būsena ir stiprus bendruomeniškumo jausmas. Savo istoriją nuo XX a. aštuntojo dešimtmečio skaičiuojanti reivo kultūra turi gilias tradicijas ir vertybes. Tai patvirtina ir UNESCO sprendimas šių metų pavasarį Berlyno techno sceną įtraukti į Vokietijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.

Reivo kultūra siekia būti atvira ir įtrauki visiems, skatina saviraišką per šokį, aprangą, vizualinį meną ir muziką. Daugelis reivų yra ne tik muzikiniai renginiai, bet ir socialiniai susibūrimai, kuriuose dalyviai jaučia priklausomybę bendruomenei, kur kiekvienas gali būti priimtas toks, koks yra. Šiuose susibūrimuose skatinama būti sąmoningu dėl savo veiksmų poveikio kitiems ir aplinkai, tai apima ir atsakingą elgesį su alkoholiu ir kitomis medžiagomis.

Per daugiau nei trisdešimt metų Lietuvoje reivai sparčiai populiarėjo ir iš pogrindžio perėjo į platesnę visuomenę, tačiau „Reivo mokyklos“ organizatoriai saugo ir puoselėja tikrąsias šios kultūros vertybes: „Nuo 2018 m. susikūrė visai nauja bendruomenė, kurios nevadiname komanda ar antra šeima. Tai yra vienu oru, vienu tikslu kvėpuojantys bendruomenės nariai“ – pasakoja G. Perutavičiūtė.

Reivai dažniausiai vyksta netradicinėse, industrinėse, apleistose erdvėse, tačiau retai – kultūros paveldo objektuose. Būtent toks yra unikali kultūros erdvė P.A.R.A.K.A.S., kuriame „Emphobia“ organizuoja ir kitus, jau tradicija tapusius renginius: „Kanapines“ per Užgavėnes ir trumpiausios metų nakties šokius „Jonainę“. Šis istorinis statinys sukuria ypatingą foną šiuolaikinės muzikos vibracijoms, sujungiant praeitį ir dabartį į nepakartojamą patirtį.

„Emphobia“ reivų dvasia, kurioje muzika tampa ne tik pramoga, bet ir galinga priemone kurti saugią, bendruomenišką ir kūrybišką aplinką, kartu su P.A.R.A.K.U., kuris vietoje širdies turi magnetą, įtraukia kiekvieną, nors kartą apsilankiusį.

Daugiau informacijos: https://fb.me/e/3xJQ90BSc