Olandų menininkas Rein Jelle Terpstra pristatys savo parodą Vilniuje

Nuo rugsėjo 25 d. „Prospekto“ galerijoje (Gedimino pr. 43, Vilnius) veiks olandų menininko Rein Jelle Terpstra paroda „Roberto F. Kennedy laidotuvių traukinys – žmonių akimis“. Atidarymo renginys su autoriumi Rein Jelle Terpstra vyks rugsėjo 30 d. (pirmadienį) 17.30 val.

Prieš keletą metų vizualiojo meno kūrėją Reiną Jelle Terpstrą sužavėjo amerikiečių fotografo Paulo Fusco nuotraukų serija „RFK Funeral Train“. 1968 m. birželio 8 d. Fusco įsėdo į vadinamąjį laidotuvių traukinį, kuriuo iš Niujorko į Vašingtoną buvo vežami ką tik nužudyto Roberto F. Kennedy (RFK) palaikai. Iš lėtai judančio traukinio Fusco nukreipė fotoaparatą į dešimtis tūkstančių palei bėgius išsirikiavusių gedinčių amerikiečių, atėjusių atiduoti pagarbą populiariam senatoriui ir kandidatui į prezidentus. Jie visi žvelgė į traukinį, kuris Fusco nuotraukose vos matomas.

Terpstra itin susidomėjo tuo, ką būtent šie žmonės matė ir ką užfiksavo fotoaparatais, kuriuos buvo galima pamatyti juos laikant Fusco nuotraukose. Jis nusprendė pradėti ieškoti nuotraukų ir medžiagos, kurią gedintiesiems pavyko nufilmuoti pravažiuojant traukiniui.

Terpstra paskelbė žinutes vietiniuose laikraščiuose ir socialinėje žiniasklaidoje ir keliavo traukinio maršrutu. Jis aplankė traukinių stotis ir beldėsi į žmonių duris. Remdamasis daugybe rastų vaizdų, jis atkūrė tai, ką pats vadina „matymu žmonių akimis“: ne profesionalaus fotografo traukinyje, o liudininkų, esančių palei bėgius, vaizdą.

Šiam projektui Terpstra sukūrė vizualią „laidotuvių traukinio“ maršruto rekonstrukciją. Parodoje bus eksponuojama instaliacija, sukurta iš originalių Terpstra surinktų žmonių nuotraukų ir filmų bei nuotraukų rinkinys, projektuojamas penkiuose ekranuose.

Pristatydamas savo seriją „Roberto F. Kennedy laidotuvių traukinys – žmonių akimis“, Terpstra JAV vizualinę istoriją papildė svarbiu skyriumi. Ši paroda anksčiau buvo rodoma 2018 m. San Francisko modernaus meno muziejuje, Tarptautiniame fotografijos centre Niujorke, Suomijos fotografijos muziejuje ir fotografijos festivalyje „Rencontres d’Arles“ (Arlio susitikimai). Kartu su paroda buvo publikuotas ir leidinys.

Rein Jelle Terpstra (g. 1960 m.) yra olandų vizualaus meno kūrėjas, Groningeno Hanze taikomųjų mokslų universiteto, Minervos meno akademijos dėstytojas. Terpstra įgijo išsilavinimą AKI meno ir dizaino akademijoje Enschede ir Rijksakademie Amsterdame. Po studijų Rijksakademie Terpstra daugiausia dėmesio skyrė fotografijai, susijusiai su suvokimu, atmintimi ir istorija.

Paroda veiks iki spalio 26 d.

Lietuvos fotomenininkų sąjungos veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

„Prospekto“ galerijos darbo laikas:

II–V 12.00–18.00; VI 12.00–16.00