Performansas „Core“ galerijoje „Atletika“

2024 m. spalio 19 d., 20 val. galerijoje „Atletika“ (Vitebsko g. 21, Vilnius) bus pristatytas autorių Jette Loona Hermanis, Gloria Viktoria Regotz ir Deivido Vytauto Aukščiūno performansas pavadinimu „Core“ („Šerdis“, 2024). Po performanso kultūros komplekso SODAS 2123 renginių erdvėje „Estafetė“ vyks autorių inicijuojamas vakarėlis.

Trys performanso personažai įkūnija savo suvokimo kompleksiškumą, apsėdimą, troškimą. Po jų išore slepiasi begalinis dėmesio siekimas ir nesibaigiančio, tuščio turinio poreikis. Atsiskleisdami veikėjai kviečia žiūrintįjį stebėti, mėgautis. Jie trokšta matomumo, veržiasi į sceną, savo egzistenciją paversdami konkuruojančiu varžymusi. Tapatybių performansas – mėgstamiausias žaidimas, smurtinis šokis gražios dienos fone. Ritualu personažai peržengia tikrovę tapdami objektais, fantazijomis, įsivaizduojamais žaislais.

Auto–romantikai, apsėsti pačių savęs, persmelkti tuštybės.

Minta tuo, kad yra kitų matomi, stebimi, vartojami.

Siekiantys dėmesio, besiviešinantys skaitmenoje.

Trokštantys būti tavo žaisliuku, virtualiai ekshumavęsi tau.

Grubiai konkuruojantys dėl įtakos, iškilimo, matomumo.

Kasdienybė virsta vienu kūniškai perregimu ritualu.

Šį renginį organizuoja Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga, kurios veiklas finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė. Po performanso kultūros komplekso SODAS 2123 erdvėje „Estafetė“ (Vitebsko g. 23, Vilnius) vyks autorių rengiamas vakaras, nuoroda: https://facebook.com/events/s/core-vakarelis/1847262735801847/

Apie autorius:

Jette Loona Hermanis – baltišku krauju pulsuojanti performanso menininkė, choreografė, didžėja ir atlikėja, gimusi 1997 m. Taline, Estijoje. Po choreografijos studijų baigimo SNDO (School for New Dance Development) Amsterdame gyvena tarp Talino, Rygos ir Berlyno. 2022 m. kartu su Johhanu Rosenbergu gavo Estijos teatro premijos šokio apdovanojimą už bendrą kūrinį „Eden Detail“. Kūrėjos turimas teatro, šokio ir muzikos išsilavinimas lemtingai atvedė ją į choreografiją ir performansą, kur viskas susijungia į kūrybą scenoje. Amžinas Hermanis kūrybos palydovas – mistifikuojanti transcendencija ir siekis perteikti afektą. Skaitmeninio amžiaus stipriai paveiktas kūnas savyje talpina ryškų apsėdimą dėl savicentralizacijos ir virtualaus savęs atvaizdavimo, atskleisdamas emocinius naratyvus apie save, susijusius su sielos buvimu ir jos kančiomis. Autorė pasitelkia pasakojimą kaip sąvoką, iš kurios kyla nevienareikšmiai požiūriai ir idėjos.

Deividas Vytautas Aukščiūnas (gimė 1996 m. Čikagoje, JAV) – vizualiųjų menų menininkas ir režisierius, dirbantis su video, performansu, instaliacija ir spauda. Nuo 2022 m., kai baigė Karališkąjį meno koledžą Londone, jis gyvena tarp Berlyno ir Vilniaus. Aukščiūnas yra Šveicarijos ir Lietuvos projektų kolektyvo „Public Transport Project“ dalis. 2024 m. pristatė šiuos performansus: „Public Transport Project“ erdvėje „Crash Club“, Varšuvoje, „Bible Study Group“ erdvėje „Techne Sphere“ Leipcige, „Core“ galerijoje „New Fears“ Berlyne, „Sunday“ erdvėje „Generation & Display“ Londone, „Performance“ erdvėje „Kunstpunkt“ Berlyne. Aukščiūnas pristatė personalinę parodą „Collective Healing Youth Club (ACT I)“ galerijoje „Meno parkas“, Kaune, 2023 m., dalyvavo grupinėse parodose „Surface Tension“ erdvėje „Des Baines“, Londone 2024 m., „Soft When Warm“, galerijoje „Guts Gallery“ Londone 2023 m. Šiemet Aukščiūnas yra pakviestas rodyti savo filmą „filled up, torn open“ (2022/2024) tarptautinėje Artists Film International 2024 programoje. 2023 m. jis buvo nominuotas CIRCA apdovanojimui, o 2021 m. laimėjo JCDecaux apdovanojimą. Artimiausios personalinės parodos Vilniuje – galerijoje „Meno Niša“ (2024 m.) ir „Medūza“ (2025 m.).

Gloria Viktoria Regotz – menininkė iš Šveicarijos, gyvenanti Berlyne ir Staldenriede (Šveicarija). Kūrybinėje praktikoje ji kūną įtraukia į performansą, instaliaciją, skulptūrą, vaizdo įrašus. Regotz darbai pristatyti Bazelyje, Ciuriche, Berlyne, Londone, Leipcige ir Varšuvoje. Ji tyrinėja žmonių santykius per asmeninę patirtį ir apmąstymus apie socialines normas, šeimos konstruktus, katalikybę ir individualumą. 2019 m. baigė produktų ir pramoninio dizaino bakalaurą Bazelio FHNW (Fachhochschule Nordwestschweiz). Neseniai kartu su Deividu Vytautu Aukščiūnu ir Philipu Ortelli įkūrė iniciatyvą „Public Transport Project“, kurios pirmasis pristatymas įvyko klube „Crash Club“ Varšuvos galerijų savaitgalio metu (2024). Jos solo darbai „Existence“ ir „Perished Hope“ buvo pristatyti Bazelio socialiniame klube, Bazelyje (2024). Ankstesnės autorės parodos – „Healing“, „Shells of the Self“, „Crash Club“, Varšuva (2024); „Play“, „Crash Club Projects“, Bliska 12, Varšuva (2023); „I like to be alone“, MOLT, Berlynas (2023) ir „Error“, „All The Stage World“, „Studio Hanniball“, Berlynas (2022). Nuo šių metų pradžios pradėjo kūrybinę praktiką duete Deividas Vytautas + Gloria Viktoria, kuris pristato performansus su instaliacijomis ir vaizdo įrašais. Naujausios dueto 2024 m. personalinės ir grupinės parodos: „Bible Study Group“, Sifting Temple, Leipcigas, „Sunday“, Todestrieb, Generation & Display, Londonas, „Performance“ Escapismus, Kunstpunkt Berlin, Berlynas.

Performansas – 2024 m. spalio 19 d., 20 val. Trukmė – 40 min.

Performanse yra erotinių elementų ir fizinio smurto scenų.
Renginys vyks anglų kalba.

Adresas – Atletika, Vitebsko g. 21, Vilnius. Įėjimas nemokamas, be registracijos.
Plačiau www.atletikaprojects.lt

Fotografijų autorius – Gil Corujeira.