Do It Yourself. Do It Now

Nuo pirmų acid house ir šiuolaikinės šokinės kultūros sprogimo dienų legendinė britų deep house brigada DiY (Do-it-Yourself) po visą pasaulį skleidžia savo neprilygstamų reivų vaibus. DiY vardas yra underground šokių muzikos scenos sinonimas.

Lapkričio 30 dieną (penktadienį) Vilniuje, kavinėje-klube “Voo2” DiY ir ORE švęs savo bendrą gimtadienį. Ypatingas svečias – DJ WOOSH (DiY, Nottingham/London, UK).

Ar Šervudo girių gilumoje, ar centrinėse San Franciuko šokių aikštelėse, ši komanda jau daugiau nei dešimt metų lieka ištikima savo muzikiniams ginklams laikmetyje, apraizgytame nuobodaus komercinio popso. Šiuos smagius hausheadus, hipius, reiverius ir audiofilus jungia pomėgis muzikos skanėstams bei padykusiems reivams ir paprasta nuostata – “būk laisvas, linksminkis ir nešik kitiems ant galvos…”

1989-ųjų vasarą grupelė draugų, susibūrusių per klubus, aludes ir vietinį koledžą, pradėjo patys rengti šokių vakarėlius Notingemo apylinkėse. Praėjus metams tie vakarėliai išpopuliarėjo. Seni pažįstami Simon DK, Digs ir Woosh, Jack, Emma ir Harry Glastonburio festivalyje susibičiuliavo su “keliautojų” grupele ir metėsi į sprogstančią nelegalių reivų (free parties) sceną. Sudėjus į krūvą turėtus stiprintuvus, patefonus ir įrašus gimė naujas aljansas, kuris buvo pavadintas DiY. Tomis dienomis pas juos į šėlsmą pasinerti užsukdavo net tokie veikėjai kaip HAPPY MONDAYS, KLF ir San Francisko HARDKISS vaikinai.

Angliją užgriuvo MDMA manija ir geismas nardyti “grūve”. DiY komanda ėmė keliauti iš vieno užmiestyje vykstančio nelegalaus reivo į reivą, atsiveždami savo muzikos sistemas į nustebusias Anglijos ir Velso ganyklas. Kažkur tuo metu, tingiomis sekmadienio popietėmis, ir gimė legendiniai Digs ir Woosh 8-valandiniai “Serve Chilled” setai. Juose būdavo visko: nuo hip-hopo iki reggae – žodžiu, visa tai, kame buvo jausti vaibas. Netruko praeiti daug laiko, ir šie setai persikėlė į DiY vedamą radijo laidą ir klubinę naktį.

Reivais (free parties) Didziojoje Britanijoje buvo vadinami ne visi šokių muzikos renginiai ar vakareliai, bet tik didelės, masinės (pradžioje – 2 tūkst., veliau – iki 15 tūkst. žmonių) nemokamos šokių ir “ecstasy” šventės: jos paprastai vykdavo apleistuose pastatuose,
užmiestyje, gamtoje ir tt. Pas mus reivais imta vadinti viską, kas susije su komercine ir nekomercine muzika.

Bet grįžkime į 1992 gegužės mėnesį … “Castlemorton Common” reivas pakeitė daugelio jaunų britų reiverių gyvenimą, bet nedaugelis tikėjosi, kad jis taps festivalių laisvės pabaigos pradžia…… 50 tūkstančių žmonių suplaukė pašėlti į savaitgalio reivą ir tas faktas neliko nepastebėtas beveik visų bulvarinių laikraščių. Aišku, pirmajame puslapyje. Nekontroliuojamos, rimtiems seniams nesuvokiamos šventės įvarė valdžiai siaubą. Ji puolė tokią veiklą stumti už įstatymo ribų. Skubiai buvo priimtas specialus įstatymas (Criminal Justice Act), kuris tokių renginių organizavimą paskelbė nusikaltimu. “Negaliu sugalvoti nė vieno teigiamo dalyko, kurį būtų atnešęs šis valdžios sprendimas. Bet koks popieriaus šmotas, pasikėsinęs uždrausti žmonėms elgtis kaip jie nori, yra neteisingas. Tas įstatymas lėmė pabaigą didelėms šventėms, pakeitusioms daugelio žmonių gyvenimus. Man būtų labai gaila, jei to daugiau nevyktų,”- mintija Pete “Woosh”.

DiY organizacijai besiplečiant, Digs ir Woosh tapo pagrindiniais jos didžėjais. Jų skiriamuoju ženklu tapo deep, funky garsas su stipriomis Amerkietiško house įtakomis, kartais nusidažantis techno ar “naujojo” britų house atspalviais. Digs ir Woosh pastoviai vyniojo vinilą tūkstančiuose DiY šokių naktų, ypač Notingemo “Bounce”, gyvavusioje ištisus penkerius metus. Eilė piratinių radijo laidų išgarsino juos kaip puikiausios muzikos gurmanus, ir netrukus ėmė plaukti kvietimai atvežti šį deep house garsą į Amsterdamą, Ibizą, San Franciską…

Inspiruoti San Francisko atmosferos, DiY išleido naujus vėjus muzikos scenoje ženklinantį CD “From San Francisco with Love”, kurį šiltai sutiko tuo metu sparčiai auganti tarptautinė šokių scena. Išvykos į Ibizą, Ameriką, Prancūziją, Olandiją, Čekoslovakiją, Daniją, Ispaniją ir Italiją –DiY ir toliau norėjosi keliauti anaiptol ne vien tik po Britaniją.

Digs ir Woosh teko groti daugumoje svarbiausių Anglijos klubų: Back 2 Basics, Ministry, Hacienda, Zap Club, Venus, Shindig, Temple of Sound, Lakota ir kt. O kur dar nemokami ir labdaringi pasirodymai, skirti “Greenpeace” ir kovotojams su vėžiu “Leukemia Research”. Reguliarios išvykos į Europą: Queen Club Paryžiuje, M1 Štutgarte, Paradiso Amsterdame, klubai Sidnėjuje ir Naujoje Zelandijoje; ir žinoma, Ibiza: Space, Amnesia ir legendiniai saulės nutvieksti Cafe del Mar šokiai…

Įrašų firmų DiY Discs ir DiY Diversions įkūrimas taip pat buvo svarbūs sustiprinant kolektyvo, kaip deep house scenos lyderių poziciją. Ilgainiui muzikantams tapo svarbūs ne tik koncertai, bet ir muzikos įrašinėjimas. “Bėgant laikui, vis daugiau ir daugiau žmonių ėmė kurti savo muziką, nes technologija tapo gerokai pigesnė ir prieinamesnė. Žmonės ima patys tai daryti natūraliai ir tai yra, be abejonės, yra tik į gera.” Iš tikrųjų, Vidurio Rytų Anglija yra tikras muzikinio talento šaltinis, jame tiesiog srūva įrašų firmų ir atlikėjų gausa. “Tai nuostabu… žinoma pasaulyje yra daugybė įrašų firmų, kurias aš be galo mėgstu ir gerbiu, tačiau dar labiau džiaugiuosi tuo, kad tikras house muzikos avilys dūzgia man artimose apylinkėse. Aš kalbu apie tai, kas vyksta įrašų firmose DiY, Drop Music, Mantis, Neon Heights ir žinoma Charles Webster. Visi jie vietiniai ir varo kaip reikiant!”

DiY Discs išleista kelios dešimtys plokštelių ir CD, tiek vietinio talento, tiek ir iš kitur, tame tarpe Crispin Glover, Jovonn, Phil Asher, Smokescreen, Apollo Grooves ir Fred Everything. Pagrindiniai DiY alikėjai – Nail, Essa, Digs and Woosh, AtJazz ir Simon DK. Kiek padaryta remiksų kitiems atlikėjams ir kitoms įrašų firmoms (tame tarpe Warp, Guerilla, Produce, Back to Basics, One Little Indian, Nitebeat, MC Projects, Reload, Heavenly ir Network), jau sunku su skaičiuoti. DiY Diversions atsirado kiek vėliau ir joje imta leisti “Serve Chilled” kompiliacijas (trečioji pasirodė prieš kelias savaites).

Paskutiniai DiY leidiniai – SCHMOOV albumas “While You Wait” ir SCHMOOV E.P. “Wrong Turning”; rinkinys “Serve Chilled 3”. Kitų metų pradžioje sulauksime Shawn Ward iš Vankuverio, Cue Kidz iš pietvakarių Anglijos, daugiau SCHMOOW įrašų bei Nottingham House kompiliacijos.

12 metų, praleistų su DiY, Pete “Woosh” prisimena kaip ypatingai įdomiai praleistą laiką, nors kilimų nebūna ne kritimų. “Per tą laiką aš išmokau vieno – nevaikščioti tais pačiais pramintais ir akivaizdžiais keliais. Manau kiekvienas turime tiesiog būti Pačiais Savimi ir kas dar svarbiau, do it yourself (daryti patys)…”

DiY šiandien dažnai galima išvysti grojant kartu įvairiuose Anglijos klubuose, bene dažniausiai – Notingemo klube “Bomb” ir didžiulėse Atomic Jam naktyse Birmingemo klube “Que Club”. Šį mėnesį Anglijoje, taip pat San Franciske ir Paryžiuje DiY 12-a metų bus pažymėta keliuose ypatingai trokštamuose vakarėliuose. Tačiau jums nereiks trenktis tiek toli, nes vienintelėje vietoje Rytų Europoje – Vilniuje – DiY švęs savo gimtadienį kartu su ORE! Sekite kalendorių ir jei norite būti informuoti, užsisakykite Ore Naujienas.