IVTKYGYG 13-asis gimtadienis

Pasaulis pagal grupę IR VISA TAI, KAS YRA GRAŽU YRA GRAŽU jau 13-a metų yra gerokai pasviręs, tačiau jei tau pavyks atidaryti dureles savo pakaušyje, pro jas įbildės linksmai-liūdnas margaspalvis cirkas. Staiga priešais stovėjęs jaunuolis krenta ant žemės be sąmonės. Į mane žiūri pastėrusios nejudančios akys. 13-asis gimtadienis prasideda taip. Vėliau buvo ir “ilgiausių metų”, ir tortas su žvakutėmis.

Legendinė Vilniaus avantgardo grupė IR VISA TAI, KAS YRA GRAŽU YRA GRAŽU pakvietė visus į savo 13-ąjį gimtadienį.
Prie netrukus bažnyčia tapsiančio ex-šv.Kristoforo klubo (kaip tik kalbėjom kažkada su draugais, kad čia galėtų būti gera klubinių grupių scena – Boogaloo svečių ir Legendary Pink Dots koncertas tą puikiausiai patvirtino) durų būriuojasi žmonės. Kieme bėgioja vaikai ir žaidžia slėpynes. Čia pat ant suoliukų susigūžę ir neturintieji magiškųjų 13-os litų.
Viduje scena papuošta preparuotais objektais, medžio šakelėmis ir dideliu užrašu su grupės pavadinimu. Šviesų dailininkas Birulis-geltonas lagaminėlis bent jau iš dalies ištesėjo savo pažadą, kad bus “kaip per pink floyd” – gražu. Priešais sceną susėdę ir sustoję klausytojai gyvai reagavo į įvykius scenoje. Ypač audringai reiškėsi muzikantų bendraamžiai. Nieko nuostabaus – “jaunų-piktų-turtingų” kartai tokia “ū-pa-ū-pa-šyza” nelabai surantama, nors buvo ir jų atstovų.
Pirmoje dalyje grupė pristatė gana mąslias, meditatyvines kompozicijas su didele įvairių tautų etno kultūrų įtaka. World music pagal IVKYGYG. Scenos balkone pasirodę choristai traukė kaip tikri velniai-angelai. Jiems nenusileido ir mūza juodu odiniu kombinezonu prie retro klavišų.
Scenoje pasirodęs gerai nusiteikęs Baras sukėlė didžiules ovacijas, tačiau pirmoje dalyje jis buvo gana santūrus. Gal net per daug. Kaip ir pati grupė, rizikavusi pasigirsti nuobodžia.
Antroji dalis – performansas su old school skalbimo mašinomis “Riga”. Celofaniniais chalatais apsirengę muzikantai linksmai praplovė sau ir klausytojams smegenis. Springstančios skalbimo mašinos spjaudėsi į žiūrovus teniso kamuoliukais. Kaukėmis pasipuošę atlikėjai buvo panašūs į amerikiečių freak grupės Residents narius.
Prieš trečiąją dalį buvo parodytas grupės video archyvas, kuriame mirgėjo koncertai sporto rūmuose, rotušės aikštėje, Rygoje, taip pat originalios pačių muzikantų sukurtos video istorijos. Kadangi žiūrovai pradėjo skirstytis, grupės lyderis pradėjo gyvai komentuoti rodomus kadrus ir anonsuoti trečiąją dalį.
Paskutinė dalis buvo smagiausia jau vien dėl grupės hito “Šunparkio”, sukėlusio ant kojų visus susirinkusiuosius, bet ir dėl atgyjusio Baro, dainavusio ir iš balkono, ir iš po mūzos pažasties, iš nugaros tvirtai laikydamas jos krūtis, įnirtingai pjausčiusio ir supjausčiusio (net susikruvino ranką) gitarą, braukiusio per kankles ir pan. Dar buvo liesas kaip giltinė “kalvis Ignotas”, išlindęs iš būgno dėklo ir kalęs kūjeliu per priekalą. Paskutinėje dalyje IVKYGYG sudėjo trankesnius kūrinius a la dunda-vai-dunda-dunda-lavonai, tačiau iki tol buvus programa gerokai išvargino.
Paskui dar buvo daug šampano ir torto, visai ne į temą “Ilgiausių metų” ir kiti gimtadienio atributai.
Sveikiname grupę sulaukus tikrai brandaus amžiaus. Kad ir ką besakytum, šitie pagyvenę vyriškiai daug labiau ORE už daugelį mūsų.

PS. Baras tarp kitko pranešė, kad turėtų netrukus turėtų pasirodyti naujas grupės albumas, pavadintas, berods, “Lavonai”. Catch it.